Blog

Social media doelen en de belangrijke getallen om te meten.

Door Make Marketing Magic op 19 juli 2023.

Als je sociale media gebruikt, is het belangrijk om te meten, zodat je jouw activiteiten tot een bron van succes maakt. We gaan in dit verhaal voorbij aan “alleen” de getallen en bekijken hoe je ontdekt wat werkt, wat niet werkt en hoe je vervolgens verbetert.

Met deze blog geven we je graag antwoord op deze vragen:

  1. Waarom meet je het succes van social media?
  2. Wat zijn goede social media doelen?
  3. Welke getallen volg je en hoe volg je ze?
  4. Wat is de betekenis van elk van de belangrijkste statistieken?

Om te beginnnen zijn er twee manieren om naar analyse te kijken. Twee manieren van meten.

  1. Doorlopende analyse.
  2. Campagnegerichte analyse.

Doorlopende analyse = regelmatig en consistent over een langere periode. Vaak bouwt de impact van je activiteiten zich namelijk stukje bij beetje op over een periode. Hoe langer de periode is dat je consistent actief bent, hoe groter de impact van je activitviteiten.

Campagnegerichte analyse = analyse van een specifieke campagne met een duidelijk begin en einde.

Dit artikel kan je voor beide gebruiken.

Deel 1: Schrijf je doelen voor Social Media op.

Voordat je begint met het meten van elke tweet, foto of LinkedIn-reactie, moet je nadenken over je doelen met sociale media. Wat wil je bereiken met behulp van deze sociale kanalen? En welke kanalen zijn het meest relevant voor die doelen?

De eerste stap is dus om een lijst te maken van wat je wilt bereiken met je inspanningen. Sociale media dienen verschillende doelen, zoals:

  • het verspreiden van nieuws en informatie, 
  • het beantwoorden van klantvragen,
  • en het betrekken van een bepaalde community.

Kortom, wat wil je bedrijf bereiken in een bepaalde periode met social media?

Misschien ben je al begonnen met interactie op één of meerdere van de sociale mediaplatforms zoals LinkedIn, Facebook, Pinterest, YouTube, Instagram, Twitter, Tik Tok, etc. 

Maar hopelijk heb je eerst nagedacht over het publiek dat je wilt bereiken en de tools en platforms die dit publiek gebruikt.

Zo niet, ga dan terug naar die stap. In onze ervaring wordt communicatie makkelijker op het moment dat je een idee hebt van: 

  1. Welke mensen wil ik bereiken?
  2. Waar kan ik die mensen vinden?

Bedenk vervolgens wat je in grote lijnen tegen hen wilt zeggen? Of waar wil je hen mee helpen? En wat moet je publiek doen met jouw content op deze kanalen. 

Een voorbeeld voor het platform LinkedIn. Hier zijn wat potentiele doelen:

  1. Wij delen elke 2 weken een artikel over een IT-vraagstuk van een CEO in een groeiend bedrijf zodat wij 150% meer vermeldingen krijgen van mensen met dit profiel.
  2. Wij vragen elke week 3 belangrijke experts in ons vakgebied hun mening over ons artikel zodat we in 50% meer betrokkenheid krijgen vanuit deze groep.

Let op: dit zijn voorbeelden. Er zijn natuurlijk meerdere doelen mogelijk.

Let op 2: het uiteindelijke doel is vaak het groeien van je omzet, winst, etc. Dat begrijpen we.

Het is echter niet altijd eenvoudig om groei in omzet of winst rechtstreeks aan elke marketingactiviteit te koppelen.

Daarom gebruiken we specifieke en meetbare doelen zoals hierboven gedefinieerd. Want alleen dan hebben we een middel om onze voortgang bij te houden. Zonder deze doelen weet je tussentijds niet of je de goede richting in gaat.

Is je hypothese over de impact van deze doelen (gedeeltelijk) correct en ben je consistent in je uitvoering? Dan gaat in onze ervaring de omzet en winst teller ook omhoog.

Deel 2: de belangrijkste statistieken om te gebruiken in je doelen.

Zoals gezegd zijn de eerder genoemde doelen voorbeelden. Er zijn meerdere statistieken die interessant kunnen zijn om mee te nemen in je doelen. Laten we is kijken naar een aantal van de belangrijkste opties.

Volume 

Een eenvoudig criterium om sociale media te meten, is volume. Hoeveel wordt er gesproken over je merk of campagne? Volume laat zien of mensen geïnteresseerd zijn. Mensen praten graag over dingen die ze leuk vinden of juist niet leuk vinden, maar ze praten niet vaak over dingen waar ze niets om geven.

Het meten van volume is meer dan alleen het tellen van reacties en berichten. Het is belangrijk om te weten hoeveel berichten er over je merk zijn en hoeveel mensen erover praten. Je moet ook bijhouden hoe deze aantallen in de loop van de tijd veranderen.

Er zijn tools die je helpen om dit te meten. Denk aan Hootsuite. Maar als je klein begint kan je er ook voor kiezen om een steekproef te doen. Dan kijk je bijvoorbeeld één week per maand naar deze getallen op één social media platform.

Hoe meten?

Tel het aantal berichten over je bedrijf. En hoeveel mensen verantwoordelijk zijn voor deze berichten. Het is verstanding om te beginnen met één social media platform om het behapbaar te houden.

Vermeldingen (Mentions)

Vermeldingen zijn een belangrijke statistiek op sociale media. Het gaat erom hoe vaak je IT-bedrijf wordt genoemd, of het nu in je eigen berichten is of wanneer andere mensen je bedrijf noemen. Stel je bijvoorbeeld voor dat je een IT-bedrijf hebt en een klant deelt een bericht over de geweldige service die ze hebben gekregen en tagt je bedrijf erbij. Dat is een vermelding. Het laat zien hoe zichtbaar en bekend je IT-bedrijf is op internet.

Het bijhouden van vermeldingen kan helpen om trends te herkennen en te zien wat mensen van je bedrijf vinden.

Hoe meten?

Tel het aantal vermeldingen over je bedrijf. Ook hier is het verstanding om te beginnen met één social media platform om het behapbaar te houden.

Bereik (Reach)

Bereik op sociale media laat zien hoe ver een gesprek zich verspreidt. Het vertelt je hoeveel mensen je bericht hebben gezien en hoe groot je publiek is. Bereik geeft je een idee van hoeveel mensen je kunt bereiken.

Hoe meten?

Bereik wordt vaak al aangegeven in de sociale media platforms. Je ziet dan het bereik van een specifieke post of je totale bereik in een periode.

Impressies

Indrukken betekenen hoe vaak je inhoud wordt weergegeven, zelfs als er niet op wordt geklikt of erop wordt gereageerd. Het is geen garantie dat mensen je inhoud hebben gelezen of erop hebben gereageerd, maar het geeft een idee van hoe vaak je inhoud mogelijk is gezien.

Bijvoorbeeld, als je een promotiecampagne op Facebook hebt en je bericht heeft 5.000 indrukken, betekent dit dat je bericht 5.000 keer is verschenen in de nieuwsoverzichten van mensen. Dit helpt je te begrijpen hoe goed je inhoud wordt verspreid.

Maar alleen indrukken geven geen compleet beeld van het succes op sociale media. Hoge indrukken met weinig betrokkenheid kunnen betekenen dat mensen je inhoud wel zien, maar er niet echt interesse in hebben.

Hoe meten?

De belangrijkste sociale media platforms verzamelen de data over impressies. Ook hier is het vaak mogelijk om impressies voor een specifieke post of een periode te zien. 

Betrokkenheid (Engagement)

Een groot publiek is goed, maar bereik alleen vertelt niet het hele verhaal. 

Want hoeveel mensen doen daadwerkelijk mee in het gesprek? Welke soorten inhoud trekken mensen aan?

Het is extra waardevol als je bereik vergelijkt met andere betrokkenheid. tel het aantal acties zoals klikken, reacties en likes, en deel dat getal door totaal aantal mensen dat je hebt bereikt om een betrokkenheidspercentage te berekenen. 

Zo zie je welke soort berichten de meeste betrokkenheid genereren. Het is vaak best verrassend wat voor berichten mensen het meeste betrekken bij je bedrijf.

Hoe meten?

De belangrijkste sociale media platforms verzamelen maken berekeningen om de betrokkenheid aan je te laten zien. Het is soms ook mogelijk om de betrokkenheid voor een specifieke post of een periode te zien. 

Invloed

Grootte van het publiek staat niet altijd gelijk invloed. Iemand kan veel vrienden of volgers hebben, maar dat betekent niet dat ze die volgers kunnen aanzetten tot actie.

Op basis van eerdere acties kunnen we een idee krijgen van iemands potentiële invloed in de toekomst. Deze potentiële invloed kan nuttig zijn bij het bepalen van wie je moet benaderen voor een campagne.

Hoe meten?

Meet de aantallen volgers, maar ook hoeveel van de berichten vergroot worden door anderen. Deze metric is wat moeilijk te meten en in onze ervaring is het gebruik van een tool die hierbij helpt de meest praktische oplossing.

Leads genereren (Lead generation)

Elke interactie op sociale media, zoals klikken, ‘leuk vinden’ of reageren, kan een potentiële klant zijn. Het is cruciaal om deze leads te volgen en te begrijpen hoe je social media-strategie hen aantrekt en omzet in betalende klanten.

Bijvoorbeeld, als je mensen naar een nieuwe pagina voor een product leidt via je sociale media-berichten, kan elke klik een potentiële lead zijn.

Maar het draait niet alleen om klikken tellen. Het gaat om het volgen van het hele proces, van het eerste contact tot het moment dat ze daadwerkelijk klant worden.

Als je dit proces begrijpt, kun je je social media-strategie verbeteren, verkoopkansen vergroten en uiteindelijk meer klanten binnenhalen.

Hoe meet je?

Het volgen van de klantreis van een lead kan snel complex worden, vooral omdat er veel gebeurt buiten jouw zichtveld, zoals mond-tot-mondreclame en andere offline interacties. 

Om het deel van de klantreis dat je wel kunt volgen goed in kaart te brengen, heb je twee opties:

  1. Houd je leadgeneratieproces zo eenvoudig mogelijk, met zo min mogelijk platforms en stappen in de klantreis. Op die manier kun je het handmatig volgen.
  2. Gebruik een tool voor complexere processen. In onze ervaring is HubSpot een handige tool die je helpt het succes van het genereren van leads te meten.

Veelgestelde vragen over het meten van sociale media

Wat zijn statistieken van sociale media?

Statistieken van sociale media zijn als cijfers die laten zien hoe goed je het doet op sociale media. Ze vertellen je hoeveel mensen je berichten leuk vinden, delen en bekijken. Het is als een soort rapport over hoe populair en succesvol je bent op sociale media. Deze cijfers laten je zien wat werkt en waar je nog beter kunt worden.

Hoe volg je de statistieken van sociale media?

Het bijhouden van statistieken van sociale media is makkelijker dan je denkt. Op de meeste sociale mediaplatforms, zoals Facebook, Twitter en Instagram, vind je handige tools die je laten zien hoeveel mensen je berichten leuk vinden en bekijken. Heb je een complexere marketing en sales machine of wil je meer inzichten gebruik dan tools. Voorbeelden zijn. Google Analytics en Hubspot. 

Hoe analyseer je de statistieken van sociale media?

Het analyseren van sociale mediastatistieken is als het oplossen van een puzzel – je zoekt naar aanwijzingen in je cijfers die je meer vertellen over je publiek en je inhoud. 

  1. Denk eerst na over je doelen: wil je dat meer mensen je merk leren kennen? Of wil je dat mensen je website bezoeken? 
  2. Kijk dan naar de statistieken die je laten zien hoe je daarin slaagt. Let ook op trends – gaan je cijfers omhoog, omlaag of blijven ze hetzelfde?
    • Vergelijk je cijfers met die van andere bedrijven of standaarden in de industrie om te zien hoe goed je het doet

Hoe meet je het succes van social media?

Het meten van het succes van een social media-campagne is als het afvinken van een to-do lijst. 

Aan de ene kant heb je doelen, zoals meer volgers krijgen, meer producten verkopen of meer mensen die zich inschrijven voor je nieuwsbrief.

Aan de andere kant heb je statistieken, zoals we eerder hebben besproken. Als je statistieken laten zien dat je je doelen bereikt of zelfs overtreft, dan ben je succesvol. 

Bijvoorbeeld 

Doel = meer klanten

Subdoel = meer websitebezoekers

Social media doel = meer bereik (reach) | meer betrokkenheid (engagement)

Tot slot

Onthoud dat succes soms tijd kost. Blijf je statistieken volgen maar weet dat de impact op je doelen op zich kan laten wachten. 

Succes is dus lange tijd niet het behalen van je doelen maar het volhouden van de activiteiten waarmee je je doelen denkt te bereiken. 

De statistieken van sociale media kunnen je inzicht geven op de korte termijn. Ze fungeren als een kompas. Als de statistieken verbeteren, betekent dit dat je op de goede weg bent.

Als er gedurende een lange tijd geen verbetering is in de statistieken van sociale media, pas dan je strategie aan op basis van de gegevens die je hebt verzameld. Speur als een detective naar wat het beste werkt.