Zonder bedrijfsprofiel mis je in 46% van de zoekopdrachten
Blog

Zonder bedrijfsprofiel mis je in 46% van de zoekopdrachten

Door Make Marketing Magic op 16 oktober 2023.

Bijna de helft (46%) van alle zoekopdrachten is gericht op specifieke regio’s. Dat zijn de “lokale zoekresultaten” Het is daarom verrassend dat 58% van de bedrijven nog niets doet met Local SEO. Dat is toch een aanzienlijke kloof tussen de vraag van consumenten naar lokale informatie en het vermogen van bedrijven om hierop in te spelen.

Wat is een lokale zoekopdracht?

Bijvoorbeeld de zoekopdracht “IT-consultant Amsterdam”, “een bedrijfsnaam” of een zoekopdracht waarvan Google inschat dat de regio belangrijk is; bijvoorbeeld “restaurant”.

Waarom is Lokale SEO belangrijk?

Lokale zoekresultaten verschijnen steeds vaker in zoekmachines. Ze komen dan tevoorschijn in combinatie met de “gewone zoekresultaten” en advertenties. Zie plaatje hieronder.

“Met goede bedrijfsprofielen op meerdere platforms vinden potentiële klanten en sollicitanten je sneller”

Hoe werkt lokale SEO?

Zoekmachines zoals Google gebruiken verschillende factoren om lokale zoekresultaten te rangschikken. 

Deze factoren vind je in drie categorieën: relevantie, prominentie en afstand.

  • Relevantie: Dit betekent hoe goed je bedrijf past bij wat de gebruiker zoekt. Het hangt vooral af van de informatie op je website en bedrijfsprofielen.
  • Prominentie: Prominentie gaat over hoe bekend jouw organisatie is bij andere bedrijven. Google kijkt naar zaken zoals jouw autoriteitsscore, hoeveel andere websites naar jouw site linken en de beoordelingen die mensen over jouw bedrijf schrijven. Beoordelingen (reviews) zijn extra belangrijk omdat ze laten zien wat anderen van jouw bedrijf vinden.
  • Afstand: Deze factor heeft betrekking op de fysieke afstand tussen de locatie van de zoekopdracht en jouw bedrijf. Als jouw bedrijf dichter bij de gebruiker is, is de kans groter dat het wordt weergegeven in de lokale zoekresultaten.

Een quick win om jouw lokale SEO kansen te verbeteren.

Volledig bedrijfsprofiel: Zorg ervoor dat je een volledig bedrijfsprofiel hebt op platforms zoals Google, Bing, Apple Maps, etc.

Vul alle informatie in, inclusief je bedrijfsgegevens, fysiek adres, telefoonnummer, bedrijfscategorieën, foto’s, openingstijden en een call to action. 

Gebruik ons profiel als voorbeeld in het geval je meteen aan de slag gaat –> link naar het MMM profiel

Beoordelingen: Moedig klanten aan om een review achter te laten. Positieve reviews dragen bij aan een betere zichtbaarheid van je bedrijf, en stralen vertrouwen uit naar iedereen die je profiel voorbij ziet komen. 

Conclusie:

  • Lokale zoekopdrachten zijn weer een extra kans om bovenaan zoekmachines te verschijnen.
  • Je bedrijfsprofielen in combinatie met je website en je locatie hebben hier de grootste impact op.
  • Quick win om makkelijker gevonden te worden:
    • Een goed bedrijfsprofiel op Google en zoveel mogelijk vergelijkbare platforms
    • Veel goede reviews.