KLANTEN? MAKE THEM WANT YOU!
Door Make Marketing Magic op 1 september 2015.
HIJ HEEFT JE NODIG, MAAR JIJ WEET VAN NIETS.
Helaas heb je geen idee wie er, vandaag of morgen, interesse heeft in jouw product of dienst. Maar je weet wel wie je doelgroep is. En dat in deze doelgroep je (potentiële) klanten zitten, die op een bepaald moment misschien iets bij je zouden willen aanschaffen. Deze doelgroep is de brandstof van je bedrijf. En zonder brandstof geen beweging, geen vooruitgang, geen groei. Dus: verdiep je in je doelgroep. Het is van levensbelang.
Met verdieping bedoel ik 2 dingen
1. Het is belangrijk dat je onderzoekt waar je doelgroep zich bevindt zowel online als offline. Zitten ze op Twitter bijvoorbeeld of in bepaalde LinkedIn groepen. Bezoeken ze beurzen of congressen, en zo ja welke? Lezen ze vakbladen of bezoeken ze bepaalde blogs. Als je weet waar ze zich bevinden kan je gericht naar ze op zoek.
2. Naast het feit dat je moet weten waar je doelgroep zich bevindt, moet je weten wat hen bezighoudt. Wat zijn hun uitdagingen en wat is hun probleem? Als je dit weet, weet je waarmee je ze kan helpen en dat is goud waard. Dit alles natuurlijk in relatie tot je product of dienst.
WIE ONZICHTBAAR IS KAN NIET WORDEN GEKOZEN
Nu je weet waar je doelgroep zich bevindt en je hun uitdagingen kent, kan je ze actief opzoeken. Beter gezegd: je kan met ze gaan communiceren. Omdat je weet waarmee je ze kan helpen kan je hele specifieke content sturen, relevante ‘brokjes’ informatie in de vorm van blogs, tips, artikelen, Twitter-posts, white papers, filmpjes etc. Allemaal gericht op hun vraag, hun uitdaging, hun probleem. Een voorbeeld: Stel je voor, jij wilt met je bedrijf gaan werken in de Cloud. Geen gedoe meer met eigen servers, geen paniek wanneer er een computer crasht en niet langer onvindbare documenten. Op het moment dat jij hiermee bezig bent, krijg je van bedrijf X, in een maand tijd, allerlei relevante informatie over werken in de Cloud. Precies wat jij nodig hebt dus. Je wordt enthousiast – zij verwoorden jouw wens en behoefte – en gaat naar de website. Daar vind je naast nog meer informatie ook verhalen van enthousiaste klanten. Dat trekt je over de streep. Je belt ze en maakt een afspraak om een kop koffie te drinken. Stel dat dit bedrijf niet op jouw radar was verschenen, met andere woorden onzichtbaar was gebleven, dan had jij niet geweten van hun bestaan en waren zij een potentiële klant misgelopen. Een gemiste kans voor beide dus.
EEN TELEFOONTJE
Wat ik wil zeggen is dit; Als je als bedrijf zichtbaar bent met, voor (potentiële) klanten, relevante content in nieuwsbrieven, artikeltjes, tips, filmpjes, blogs, posts op LinkedIn of op Twitter, vergroot je de kans op een telefoontje significant. Omdat je door het zenden van relevante content naar je doelgroep, laat zien dat je een autoriteit bent op jouw vakgebied en aangeeft dat je weet wat er speelt bij jouw doelgroep. Dit maakt je voor hen buitengewoon interessant.
JOOST
Een ander voorbeeld: Stel in januari 2015 ontmoet je Joost op een netwerkborrel. Je spreekt elkaar uitgebreid en wisselt kaartjes uit. Wat jij niet weet, en Joost trouwens zelf ook nog niet, is dat hij over 9 maanden behoefte heeft aan één van jouw diensten. Maar 9 maanden is een lange tijd en omdat Joost de afgelopen maanden niets meer van je heeft gehoord, is de kans groot dat hij je vergeten is. Hij schaft de dienst aan bij een concurrent en jij hebt een grote verkoopkans misgelopen. Door op Joosts radar te blijven had je dit kunnen voorkomen.
‘RADAREN’
Op de radar zijn en blijven bij je doelgroep noemen wij ‘radaren’. Dit betekent dat je zorgt dat je het hele jaar door relevant aanwezig bent in je doelgroep. Dat je binnen hun gezichtsveld bent, binnen hun bereik. Met andere woorden: dat je op hun radar zit. Dit doe je door het zenden van relevante content, door contact te maken en de dialoog met ze aan te gaan. Als Joost in de negen maanden dat jullie elkaar niet gezien hebben, vijf keer ‘iets’ van je zou hebben gehoord, had hij je zeker meegenomen in zijn aankoopproces.
EN DAN NU EVEN PRAKTISCH…
‘Radaren’ kan alleen succesvol zijn wanneer je:
1. Een planning maakt voor het zenden. Bijvoorbeeld: 2 Twitterberichten per dag, eens in de 2 weken een Aha (zo noemen wij de kleine ‘informatieshots’ die wij voor klanten maken), om de 2 maanden een blog en 2 keer per jaar een white paper. En alle content wordt altijd gedeeld via verschillende LinkedIn profielen. Een planning is heilig. Zonder planning komt de klad erin en verdwijn je van de radar.
2. Zorgt dat de content die je de wereld in stuurt relevant is voor je doelgroep en echt uitdraagt wie je bent en wat je voor je (potentiële) klanten kan betekenen.
3. Meet wat er gebeurt met je verstuurde content. Bijvoorbeeld wie opent je nieuwsbrief, waar klikken ze op?, klikken ze door?, hoe lang zijn ze op de website? etc. Dit is essentiële informatie om de behoefte van je klant inzichtelijk te maken. Aan de hand van deze gegevens kan je vervolgstappen nemen.
4. Wanneer je contactgegevens van iemand hebt kan je diegene voor een event uitnodigen. En dit kan heel simpel en eenvoudig. Wat wij veel doen voor klanten is het organiseren van inhoudelijke ontbijtsessies op kantoor. Maar je kan ook een persoonlijke zomergroet sturen, een taart wanneer iemand jarig is of zomaar een keer een boek wat je geïnspireerd heeft. Allemaal manieren om te communiceren, contact te maken en een relatie op te bouwen met klanten.
5. En last but not least: be a pittbull. laat niet los als je (bijna) beet hebt. Ook dat weet ik als geen ander. Ik ben, net als jij, een ondernemer in hart en nieren. En ondernemers laten niet los. Nooit.
Heb je vragen of hulp nodig? Bel ons. We helpen je graag om op de radar te komen en blijven bij je doelgroep!