Beter vindbaar in zoekmachines, hoe doe ik dat?
Blog

Beter vindbaar in zoekmachines, hoe doe ik dat?

Door Make Marketing Magic op 13 maart 2016.

Het nieuwe jaar is begonnen! Wil jij in 2016 online beter vindbaar zijn, dan is het belangrijk dat de SEO van jouw website goed in orde is. Maar hoe omvangrijk is SEO nou precies? Hoe belangrijk is het en waar begin je? In deze blog vertel ik over het veranderende online landschap, de macht van ‘s werelds grootste online zoekmachine en wat er nodig is om jouw website zo gebruiksvriendelijk en dus zo vindbaar mogelijk te maken.

De macht van Google

‘Google’s mission is to organize the world’s information and make it universally accessible and useful’ – Google
Google is ‘s werelds meest gebruikte en machtige online zoekmachine. Wil je online goed vindbaar zijn, dan is het slim om Google’s richtlijnen correct te volgen. Het organiseren, toegankelijk en bruikbaar maken van de informatie doet Google op basis van relevantie. En hoe beter je je SEO op orde hebt, hoe relevanter jouw website is en hoe beter je gevonden je zult worden. Maar hoe wordt de relevantie van een website beoordeeld?

De omvang van SEO

Search Engine Optimization, ofwel SEO, omvat onder andere een verscheidenheid aan aspecten die je aan je website kunt verbeteren zodat je beter én op meer plekken gevonden wordt. Ik merk dat veel ondernemers verwachten dat ze met een aantal strategisch gekozen woorden op de eerste plek in Google terecht komen. En dat is inmiddels een ouderwetse gedachte, SEO is namelijk veel breder dan alleen gebruikmaken van slimme zoekwoorden. Naast je content optimaliseer je ook de algehele structuur van je website zodat men er op ieder device organisch en intuïtief doorheen kan navigeren.

Blije bezoekers

Het optimaliseren van je website heeft voortaan alles te maken met het gebruiksgemak. Google beoordeelt ruwweg op de volgende punten:

  1. Unieke inhoud: is je content een perfecte samensmelting van jouw doelstellingen en de interesses van je doelgroep?
  2. Website architectuur: vinden je bezoekers snel hun weg op je website?
  3. Zoekwoorden: gebruik je relevante zoekwoorden binnen jouw business?
  4. Gebruikerservaring: kunnen je bezoekers de relevante informatie gemakkelijk vinden?
  5. Links: wordt er op andere, goede website naar jouw website verwezen?
  6. Social media: heb je naast je website ook een bedrijfspagina op bijvoorbeeld LinkedIn, Google+ of Facebook? En kunnen je bezoekers de content op je website gemakkelijk delen?

Het interpreteren van de cijfers

Zodra je SEO op peil is, is het van onmiskenbaar belang om de resultaten van die inspanningen doorlopend in de gaten te houden. Google analytics voorziet in rapportages waarin je bijvoorbeeld kunt zien hoe lang mensen op je (belangrijkste) pagina’s blijven. Blijven ze maar 20 seconden op een pagina waarop jij juist al je belangrijkste informatie hebt staan? Daaruit kun je opmaken dat je niet relevant genoeg bent. En dat betekent dat je niet snel gevonden zult worden.

We’re only human!

Data interpretatie is in toenemende mate geautomatiseerd, maar vergeet niet om ook eens aan iemand te vragen om je website te bezoeken. Hoe beoordeelt diegene de gebruikerservaring? Is de informatie gemakkelijk te vinden en interessant genoeg of zijn er op- of aanmerkingen waar je zelf nog niet aan had gedacht?

Ben je dan gegarandeerd van een plek bovenaan?

SEO betreft verschillende marketingactiviteiten die worden gevoed door de interesses van je doelgroep en jouw doelstellingen. Wanneer je deze elementen tot uiting laat komen in je content én als je website optimaal gebruiksvriendelijk is, dan leg je de basis voor een relevante positie binnen Google. Echter, je bent hiermee niet gegarandeerd van de eerste plek. Google heeft de macht om invloed uit te oefenen op de resultaten. Je kunt er nog een schepje bovenop doen door het business model van Google te volgen en te adverteren door een Adwords campagne op te zetten. Je kunt hiermee tegen betaling bovenaan in de zoekresultaten komen. Maar realiseer je wel: hoe relevanter je website, hoe minder adverteren je kost. Een goede website zorgt dus voor lagere advertentiekosten!

Alle trucjes overboord!

SEO draait dus om meer dan alleen zoekwoorden. Om op de eerste plek in Google te komen is het belangrijk om je website op alle benoemde vlakken te optimaliseren. De zoekmachine bepaalt hoe relevant je bent op basis van de kwaliteit van je website. Hoe meer aandacht je hier aan besteedt, hoe hoger je geplaatst zult worden. Dat betekent dat je na verloop van tijd minder geld zult hoeven te besteden aan bijvoorbeeld online adverteer campagnes.

Benieuwd hoe jouw website er voor staat?

  1. Doe eens een gratis SEO scan op https://www.woorank.com/nl/
  2. Check de snelheid van je website op https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/
  3. Check op je website door Google als mobielvriendelijk wordt gezien op: https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/?hl=nl