Waarom je je doelen niet haalt (en hoe wel)
Door Make Marketing Magic op 11 maart 2016.
Misschien herken je de volgende situatie wel: Je hebt jezelf een aantal doelstellingen gegeven. Je wilt een x aantal nieuwe klanten voor je business. Je wilt x kilo afvallen. Je wilt een taal leren spreken. En je wilt heel die reis maken waar je al lang van droomt.
Maar om de een of andere reden is het jaar sneller gegaan dan verwacht en is er weinig van je doelstellingen terecht gekomen. Waarom?
Waarom doelstellingen niet gehaald worden heeft meestal niets te maken met de haalbaarheid. Ook niet met het feit of ze S.M.A.R.T. zijn of niet. In verreweg de meeste gevallen is het omdat doelstellingen geen echte ‘must have’ voor je zijn. Je zou het natuurlijk wel heel fijn vinden om een paar kilo af te vallen, maar het is geen harde ‘must have’ voor je. Het is eerder een ‘nice to have’. En laten we eerlijk zijn, een ‘nice to have’ is eigenlijk geen doelstelling.
Must have
Iedereen krijgt in z’n leven z’n ‘must haves’. Het maakt niet uit hoe moeilijk het is, je vindt altijd een manier om het voor elkaar te boksen. Stel je eens voor dat er iets met je gezin of je familie gebeurt: je vindt een manier om ze te helpen.
De vraag is dus: hoe maak je van een ‘nice to have’ een ‘must have’? Hoe maak je het zo belangrijk dat er geen twijfel over mogelijk is dat je het haalt?
Het antwoord zit in jezelf, in je eigen standaard. In hoe je naar jezelf kijkt en wat je van jezelf verwacht. Wanneer je stiekem van jezelf vindt dat je ‘gewoonweg altijd iets te zwaar bent’, is de kans groot dat je dit zelfbeeld ook hebt geaccepteerd als je standaard. Een paar kilo afvallen is in dat geval een ‘nice to have’, maar geen ‘must have’. Wanneer je je standaard verandert en op een andere manier naar jezelf gaat kijken, verandert het belang van je doelstelling met je mee.
In je business is het precies hetzelfde. Wanneer je zegt: “Wij zijn nu eenmaal niet zo’n hele grote organisatie, maar het zou wel fijn zijn als we een paar extra klanten zouden hebben.”, dan zijn die extra klanten een ‘nice to have’ en geen ‘must have’. Wanneer je je business ziet als een succesvolle, groeiende en inspirerende organisatie, vol ambitie en energie, dan horen daar vanzelfsprekend nieuwe klanten bij. En wanneer je voor jezelf helder maakt waarom die klanten ook echt belangrijk zijn en waarom ze een ‘must have’ zijn, vind je zeker weten een manier om aan nieuwe klanten te komen. Er is dan simpelweg geen andere optie meer.
RPM
Een enorm effectieve methode om je doelstellingen te halen is RPM. Dat staat voor Rapid Planning Method, maar ook wel voor Result oriënted, Purpose driven, Massive action plan.
Hoe werkt het?
Stap 1: Schrijf het resultaat op dat je wilt bereiken.
Hierbij kan het helpen om je doelstelling S.M.A.R.T. Te formuleren, maar dat hangt wel een beetje van het type resultaat af dat je nastreeft. Maak het resultaat wel positief en motiverend, zodat je er ook echt enthousiast over kan worden.
Stap 2: Schrijf op waarom dit resultaat belangrijk voor je is.
Het is belangrijk om helder te hebben waarom het gewenste resultaat, je doel, een absolute ‘must have’ is. Schrijf dit voor jezelf op en gebruik hierbij woorden die je ook echt motiveren. Wanneer je wilt afvallen, doe je dat misschien niet omdat je minder strak in je kleren wilt zitten, maar wel omdat je je fit, energiek en sexy wilt voelen. Het is niet erg om je eigen hersenen hierbij een extra stimulans te geven door de juiste woorden te kiezen.
Stap 3: Maak een actieplan.
Dat resultaten niet vanzelf komen is geen verrassing, maar toch ontbreekt het vaak aan een concreet actieplan. Schrijf gewoon op wat je gaat doen om je doelstelling te behalen. En maak alle acties en stappen zo overzichtelijk mogelijk. Schrijf precies op wat je waar en wanneer en met wie wilt ondernemen. Op die manier maak je je eigen plan overzichtelijk en uitvoerbaar. Een actieplan met punten als ‘nieuwe potentiële klanten bellen’ is geen plan. Dit kun je beter vertalen naar:
- Via LinkedIn 25 nieuwe potentiële klanten zoeken.
- Contactgegevens noteren.
- Bepalen waarvoor ik ze ga bellen en wat ik ze dan van waarde ga geven.
- Een opvolgmoment/reden/campagne bepalen.
- Bellen en gesprekken aangaan.
- Alle gegevens vastleggen in onze database en/of CRM.
- Evalueren en de volgende stap bepalen.
Op deze manier wordt je plan behapbaar en kun je het tevens eenvoudig inplannen. Want een ‘must have’ actieplan hoort thuis in je agenda, zodat je het ook daadwerkelijk gaat uitvoeren.
Dus verhoog je eigen standaard: maak van je ‘nice to haves’ echte ‘must haves’ en maak een actieplan.
Succes!