Big Data en het MKB: wat kan ik ermee?
Door Make Marketing Magic op 21 juli 2014.
Big Data. Ook wel ‘grote data’. Wellicht een bekende term of juist abracadabra. Het is een buzzwoord waar een schat aan informatie achter schuil gaat. Het biedt bedrijven veel handvatten en mogelijkheden om hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Maar wat houdt deze term nu exact in en vooral: is het ook voor bedrijven in het MKB relevant en toepasbaar? En hoe ga je aan de slag?
Wat is Big Data nu precies?
De term ‘Big Data’ laat zich het beste uitleggen als het verzamelen van zo veel mogelijk informatie over je website bezoekers om ze in een later stadium nog beter te kunnen aanspreken en bedienen. De informatie die je verzamelt, kun je gebruiken om bijvoorbeeld relevanter te communiceren en daarmee jouw bezoekers eerder te overtuigen om bijvoorbeeld een afspraak te maken. Tijd dus om meer te weten te komen over je bezoekers en hierop in te spelen.
Er bestaat een aanname dat Big Data alleen voor grote bedrijven nuttig is. Om hier meer over te weten te komen heb ik vorige week een plaats bemachtigt bij een Big Data evenement in Utrecht. Alle fabeltjes uit de weg: bedrijven in het MKB die gretig gebruik maken van Big zijn succesvoller dan bedrijven die dit links laten liggen. Het geheim? Big Data biedt je de kans om relevanter te kunnen communiceren met prospects. Om hiermee even terug te komen op mijn beginvraag: ja, het is zeer relevant en toepasbaar.
Personaliseer!
Data verzamelen
Vanaf het moment dat een bezoeker op je website komt, weet je al een aantal dingen, bijvoorbeeld:
• Hoe lang blijft deze anonieme persoon op je website?
• Welke pagina’s worden door terugkerende bezoekers veelal bezocht?
• En welke pagina’s door de bezoekers uit Amsterdam?
• En hier komt een nieuwsbrief-inschrijving (ofwel een opt-in) om de hoek kijken, zodat we iemand aan de hand van zijn/haar e-mailadres kunnen volgen.
Met de toestemming om iemand te mailen (bijv. middels een inschrijving voor jouw nieuwsbrief) ontvang je direct de kans tot relevant communiceren. Want wat houdt deze persoon bezig? Wat is zijn of haar specifieke informatiebehoefte?
Personaliseer je content op de ontvanger
Het personaliseren kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld in de aanspreekvorm met een voor- en achternaam of zijn/haar functie. Maar ook in het type content. Neem bijvoorbeeld een reisbureau. Een ontvanger klikt in nieuwsbrieven alleen op aanbiedingen voor zomervakanties, maar nooit op stedentrips of wintersport. Dan is een zomervakantie aanbieding voor hem of haar zeer relevant. In de toekomst hoef je deze persoon dus geen wintersportaanbieding toe te sturen. De kans dat dit converteert naa een boeking is dan zeer klein.
Om deze personalisatieslag te kunnen maken, dienen we manieren te gebruiken om aan deze informatie te komen. Dit kan onder andere door je contacten in je e-maildatabase te verrijken. Hieronder vind je vier tips om je e-maildatabase te verrijken.
4 tips om te starten
1. Bied een whitepaper aan
Het delen van kennis middels een whitepaper. Dit is een zeer interessant middel om meer over je ontvangers te weten te komen. Vraag aan je bezoeker als voorwaarde om de whitepaper te tonen, dat ze een aantal gegevens achter laten. De eerste verrijkingsslag is gemaakt!
2. Organiseer een event
Met een inschrijfformulier op je website kun je ervoor zorgen dat (terugkerende) bezoekers met jou in contact komen. Door verschillende gegevens te vragen verzamel je zo (aanvullende) informatie van de bezoeker.
3. Verstuur een Direct Mailing
Ondanks dat een direct mailing op zichzelf geen verrijking geeft, biedt de opvolging door de ontvangers na te bellen, direct de kans om een interessant persoon aan een specifieke groep in je e-maildatabase toe te voegen. Geeft de ontvanger toestemming om op de hoogte gehouden te worden van interessant nieuws? Bepaal welke nieuwsberichten het beste aansluiten bij de persoon en voeg hem/haar toe in het juiste profiel. Dit kun je doen door bijvoorbeeld personen in te delen op branche of functie.
4. Verrijken
Je kan handmatig als automatisch verrijken, door bijvoorbeeld handmatig je e-maildatabase van jouw ontvangers te segmenteren in categorieën. Voorzie daarbij ieder e-mailadres van alle extra gegevens, zoals naam, bedrijfsnaam en functie zoals bij jou bekend.
Dit kan ook automatisch. Vraag het bijvoorbeeld aan je ontvanger! Heb je geen voornaam of bedrijfsnaam? Stuur periodiek een verrijkingsmail naar je database en vraag je ontvanger zijn profiel te verrijken, zodat je hen alleen relevante artikelen kan gaan sturen.
Daarnaast groeien ook de mogelijkheden van Web 3.0 met de dag. De ontwikkelingen gaan razendsnel, ik hou je graag op de hoogte!
Volg me ook op LinkedIn: nl.linkedin.com/nielsjanszen
Vind je dit bericht leuk? Deel het met je volgers via de bovenstaande knoppen: