Word gelezen! Hoe schrijf je een effectieve nieuwsbrief?
Door Make Marketing Magic op 15 augustus 2016.
Onze talentvolle jonge marketingmanager Evelien is onlangs afgestudeerd in commerciële economie. Een minor in het Britse Bristol deed haar beseffen dat ze zich wilde verdiepen in consumentengedrag. In het kader van haar afstudeeropdracht voerde ze een onderzoek uit naar aspecten die kunnen bijdragen aan de effectiviteit van een nieuwsbrief. Hier kwamen veel bruikbare inzichten uit, die Evelien direct in de praktijk heeft kunnen toepassen. Bij Make Marketing Magic helpt ze ondernemers namelijk op dagelijkse basis bij het interpreteren van de data die e-mailnieuwsbrieven genereren. In dit blog deelt ze haar bevindingen!
Wat is een geslaagde nieuwsbrief? Eén die wordt geopend en gelezen, natuurlijk! Laten we daarom eens beginnen met dat wat je wilt voorkomen: een afhaakmoment. Is je nieuwsbrief niet verzonden? Niet ontvangen? Niet geopend? Niet gelezen? Of schrijft een ontvanger zich uit? Voor veel van deze momenten bestaat een technische oplossing. Sommige afhaakmomenten kun je echter ook beperken door de inrichting van je nieuwsbrief te verbeteren:
Schrijf een prikkelende onderwerpregel die circa vijftig tekens bevat
De onderwerpregel schept een verwachting met betrekking tot het artikel. Wees daarom relevant en houd je doelgroep in het achterhoofd. Welke informatie is van toegevoegde waarde voor jouw lezer?
Geef het artikel een aantrekkelijke titel die korter is dan vijfenvijftig tekens
Ontvangers onthouden doorgaans alleen de eerste en laatste drie woorden. ‘Kort en krachtig’ is dus het motto. Verras met een onverwachte titel, een interessante vraag of een uitdagende stelling. Of ga voor de volgende formule: cijfer(s) + zelfstandig naamwoord + specifiek zoekwoord + reden + belofte = titel. Een voorbeeld: 10 tips om betere blogs te schrijven.
Roep om actie
De kleur, vorm, positionering en tekst van een call-to-actionbutton beïnvloeden de beslissing van een consument om wel of niet door te klikken. Zo zijn oranje, geel en rood ideale call-to-actionkleuren en speelt de vorm van de button een belangrijke rol. De ‘perfecte’ button is rechthoekig en heeft afgeronde hoeken. Zorg er ook voor dat er in de e-mail voldoende ruimte zit tussen de tekst en de button, zodat laatstgenoemde een losstaand figuur is. Schrijf tenslotte een eenduidige en simpele buttontekst. Hierdoor begrijpen lezers direct waar de button hen naartoe zal leiden. Een toepasselijk symbool, zoals een pijltje, kan de call to action versterken.
Eerst kijken, dan lezen
Het beeld van een blog kan doorslaggevend zijn. Mensen onthouden namelijk weinig: na drie dagen herinner je je slechts 10% van de informatie die je hebt gehoord of gelezen. Heb je ook een afbeelding gezien toen je de informatie tot je nam, dan onthoudt je brein maar liefst 65%. Zorg er dus voor dat je nieuwsbrief een aansprekend plaatje bevat. Nog één getal om je te overtuigen van het belang van beeld: 94% van de artikelen wordt eerder gelezen als je er een relevante afbeelding bij plaatst.
Schotel iets behapbaars voor
Wil je uitschrijvingen voorkomen? Zorg er dan voor dat je je doelgroep door en door kent. Wie is je buyer persona? Stel zijn of haar doelen, wensen, tegenwerpingen en obstakels vast. Maak een uitgebreide beschrijving van je ideale klant. Zo weet je precies voor wie je schrijft en kun je je doelgroep een behapbaar, interessant en waardevol stuk voorschotelen. Het resultaat? Geen uitschrijvingen, maar kliks – op die prachtig gekleurde, perfect gepositioneerde button in de e-mail!
Wil je meer weten over het belang van je woordgebruik in e-mailverkeer? Joël vertelt je er alles over in zijn blog Soms komt de e-mail wel aan, maar de boodschap niet. Boek je resultaat met je nieuwsbrieven? Lees wat de volgende stappen zijn in Djoea’s blog Yes, er wordt geklikt op mijn e-mails, maar dan…?