Een marketingplan in 6 stappen
Door Make Marketing Magic op 26 augustus 2016.
Als ondernemer wil je marketing op effectieve wijze inzetten om de beste en meest duurzame resultaten te bereiken. Het hebben van een marketingplan is daarom cruciaal. In deze blog leggen we je uit hoe je in 6 stappen tot een marketingplan kunt komen.
1. Bepaal je doelstellingen
Bedenk eerst eens hoeveel (en welke) nieuwe klanten je wilt hebben of hoeveel meer omzet je bij bestaande klanten wilt maken. Daarna begint ‘het echte werk’: je gaat je doelstellingen tastbaar maken en vertaalt ze naar concrete getallen, zodat je per activiteit kunt zien of je inspanningen lonen. Stel: je wilt 30 nieuwe klanten werven. Waarschijnlijk moet je hiervoor met 120 tot 150 bedrijven in gesprek treden. Om met 120 tot 150 mensen of bedrijven in gesprek te kunnen treden moet je er 2.400 tot 3.000 bereiken. Als rekengmiddelde hiervoor gebruiken we 5%, het gemiddelde in de markt. De laatste vraag luidt: hoe groot is de overkoepelende doelgroep waaruit je deze 3.000 wilt destilleren? Wanneer deze uit 100.000 mensen bestaat, is het bereiken van je doel een stuk eenvoudiger dan wanneer deze uit 5.000 mensen bestaat. Zet dit gegeven af tegen je huidige positie en je weet wat je te doen staat.
2. Bepaal je doelgroep en buyer persona
Wie wil je bereiken? Vaak horen wij ondernemers zeggen: “Het MKB” of “bedrijven met meer dan 25 medewerkers”. Het is echter belangrijk om veel specifieker te zijn: wélke bedrijven wil je precies aanspreken? En wie zijn de besluitnemers binnen die organisaties?
Als je je specifiek tot mij – ondernemer, eigenaar van een marketing-/verkoopbedrijf in Amsterdam, 50 jaar oud, vader van 3 kinderen met een grote voorliefde voor boerenkool – zou richten, is de kans dat jouw bedrijf mij opvalt, erg groot. Hetzelfde geldt voor je buyer persona. Hoewel jouw product of dienst waarschijnlijk geschikt is voor een breder publiek, dien je de communicatie af te stemmen op een afgebakende doelgroep. Houd er rekening mee dat iedere buyer persona een nichegroep vertegenwoordigt binnen jouw overkoepelende doelgroep. Ben je bijvoorbeeld een accountant, dan geef je een retailer waarschijnlijk een ander advies dan een projectontwikkelaar. Hoe concreter de keuzes die je binnen je communicatie maakt, hoe relevanter je bent voor de doelgroep – en hoe groter de effectiviteit van je acties. Vertel dus het juiste verhaal aan de juiste persoon.
3. Omschrijf jouw verhaal
Ben jij geïnteresseerd in het feit dat wij, als Make Marketing Magic, content maken en deze online, via e-mail en op social media delen? Of vind je het stukken boeiender dat we verkoopkansen voor je genereren? Het laatste, waarschijnlijk. Veel bedrijven vertellen hun propositie echter vanuit wat ze doen: “Ik ben een accountant die jaarrekeningen maakt en btw-aangiftes verzorgt.” Het onhandige hieraan is dat ondernemers niet zozeer op zoek zijn naar een jaarrekening, maar bijvoorbeeld naar financieel advies. Schrijf dus niet op wat je doet, maar waarnaar je (potentiële) klant op zoek is. (Dit is een feit dat ook terug te vinden is bij Google.) Vertel daarnaast meer over jezelf. Mensen verbinden zich namelijk graag aan emoties. Lees eens over de theorie van Simon Sinek!
4. Creëer content om te delen
Een verhaal over jezelf of over een prijs die je hebt gewonnen, doet het lang niet zo goed als een inspirerend verhaal waar je (potentiële) klant iets aan heeft. Deel daarom tips of informatie waarnaar je doelgroep op zoek is – zónder jou daar direct bij nodig te hebben. Hieruit vloeien uiteindelijk de beste conversies voort. In ons geval vind jij het stappenplan om geld te verdienen met social media waarschijnlijk veel interessanter dan het feit dat wij verhuisd zijn. Als je jezelf positioneert als autoriteit binnen je vakgebied, zal je doelgroep jou uiteindelijk gaan benaderen om je product of dienst af te nemen. Dat is het resultaat van je inspirerende content, waarin je stukjes kennis weggeeft.
5. Deel je content
Om te beginnen moet je je content op je website plaatsen. E-mail de content daarnaast naar de mensen die je kent, deel de content middels je bedrijfspagina’s op social media en zet ook je persoonlijke socialmediaprofielen in. Vervolgens kun je je bereik vergroten middels campagnes en AdWords. Tenslotte is het ook mogelijk om content van tijd tot tijd – op een strategische manier – opnieuw te delen via bepaalde kanalen.
6. Volg op
Tonen mensen interesse in je bedrijf? Neem contact met hen op! De reden waarom je aan marketing doet is om meer te verkopen. Laat deze stap daarom vooral niet achterwege. Het is heel erg inzichtelijk wie er wanneer waarin is geïnteresseerd. Signaleer je een geïnteresseerde, bel de betreffende persoon dan op!
Meet daarnaast wat er gebeurt: welke content wordt wel gelezen en welke niet? Welke social media leiden daadwerkelijk tot (meer) bereik en welke niet? Pas je strategie hierop aan door te versnellen op de punten die werken. Kijk goed wie wat doet met jouw verhaal en content. Ga het gesprek aan met geïnteresseerden en nodig ze bijvoorbeeld uit voor een evenement dat je organiseert.
Tenslotte nog een belangrijk advies: houd vol en creëer continuïteit. De eerste 10 jaar van ons bestaan – onder de naam Buro88 -, verstuurden wij in totaal 7 nieuwsbrieven; altijd in de maand januari. Dat was namelijk de maand dat onze klanten bezig waren met hun plannen voor het nieuwe jaar en dan hadden wij het rustig. Het resultaat smaakte naar meer en met goede voornemens gingen wij vervolgens de rest van het jaar in. Een jaar waarin wij op marketinggebied niets meer deden omdat we zo hard aan het werk waren. De les die we uit de resultaten trokken? Continuïteit is de sleutel tot succes! Het is essentieel om met een ritme te beginnen waarvan je weet dat je het kunt volhouden. Dit is een van de moeilijkste onderdelen van een marketingplan. Maar lukt het je om voor continuïteit te zorgen, dan bouw je absoluut iets duurzaams op!