6 tips om gratis events tot je beste marketingtool te maken
Blog

6 tips om gratis events tot je beste marketingtool te maken

Door Make Marketing Magic op 7 oktober 2016.

In ‘de kracht van gratis watermeloen’ vertelt Barbara hoe het geven zonder iets terug te verwachten, een goede marketingtool is. Wij organiseren regelmatig gratis events in de vorm van masterclasses en online webinars. Iedere keer weer zien we dat er na zo’n event mooie samenwerkingen ontstaan. Hoe zorg je ervoor dat deze gratis events een succes zijn voor je business?

Hierbij zes tips om gratis events tot een succesvolle marketingtool te maken:

1. De intentie is om te helpen, niet om te verkopen

Ieder bedrijf wil klanten helpen. En dat moet ook de insteek zijn als je iets gratis weggeeft. Zet je het in als salestruc, dan mist het zijn doel. Natuurlijk weten de deelnemers aan onze masterclass dat het ook is voor onze eigen marketing, maar het is in eerste instantie om mensen op weg te helpen. Ze voelen dat het oprecht is en dat zorgt voor succes.

2. Lever toegevoegde waarde

Verdiep je in je doelgroep en kies een onderwerp uit waar zij echt iets aan hebben. Zorg ervoor dat je jouw kennis hierover deelt. Nogmaals het gaat erom dat je hen helpt, niet dat je jouw verkooppraatje houdt.

3. Begin klein en simpel

Het organiseren van een goede masterclass, workshop of kennissessie kost tijd en energie. Begin daarom klein met bijvoorbeeld een gratis ontbijtsessie van een uur. Zorg voor koffie met croissants. Het kost je niks en op een kleine schaal kun je toch toegevoegde waarde leveren. Na wat oefening kun je de sessies uitbreiden naar volledige masterclasses of online webinars.

4. Maak het persoonlijk

Houdt de kennissessies op je eigen kantoor. Mensen vinden het leuk om te zien waar je zit, wie je bent en wie er nog meer werkt. Een kijkje in de keuken geeft vertrouwen. De eerste keer dat wij een gratis masterclass organiseerde, zaten we letterlijk in de keuken van ons voormalige, kleine en behoorlijk verouderde kantoor in het centrum van Amsterdam. Eerst dachten we: “Dat kan toch niet? Dat is toch niet professioneel?” Maar de reacties waren heel positief. De kracht zit hem juist in het laten zien wie je bent en het persoonlijke contact.

5. Organiseer met regelmaat

Zorg dat je het met een bepaalde regelmaat doet, zoals één keer per maand. Door deze events met regelmaat te organiseren, maak je het onderdeel van je merk. En deelnemers kunnen het ook gemakkelijk aanraden binnen hun eigen netwerk omdat ze weten dat er een volgende komt.

6. Blijf in contact en volg op!

Voeg de deelnemers toe aan je e-mail database (uiteraard alleen met toestemming). Op deze manier kun je middels blogs, filmpjes etc. met ze in contact blijven en zit je op hun radar. Op het moment dat ze je dan nodig hebben denken ze aan jou en niet aan de concurrent en dat is natuurlijk wat je wilt.