Social media: doen! Maar wanneer, hoe en waarvoor?
Blog

Social media: doen! Maar wanneer, hoe en waarvoor?

Door Make Marketing Magic op 9 december 2016.

LinkedIn, Instagram, Twitter, Facebook: de socialmediakanalen vliegen je om de oren. En als ondernemer ‘moet je er iets mee’. Althans, dat hoor je overal om je heen. Maar hoe ga je er nu op een slimme manier mee om?

Wat kun je er precies mee?

Heb je een interessante blog geschreven, dan kun je deze op Pulse plaatsen. Je zoekt er een plaatje bij en labelt de tekst, zodat deze binnen een bepaalde categorie valt. Vervolgens publiceer je jouw blog. En dan is het doel natuurlijk dat je zoveel mogelijk relevante lezers krijgt.
Moet je in het wilde weg socialmedia-accounts aanmaken? Uit ervaring kan ik je vertellen dat dat in ieder geval niet werkt. Het is belangrijk om strategisch te bepalen welke kanalen voor jouw bedrijf relevant zijn. In deze blog vertel ik je hoe je dit het beste kunt aanpakken!

Aan de slag met social media: tips

Kun jij niet wachten om je op social media te gaan profileren? Laten we met de deur in huis vallen! Met deze tips maak je een goede start:

  • Koppel een aantal namen aan je ideale buyer persona en zoek uit op welke socialmediakanalen de bewuste personen actief zijn. Zo kom je erachter waar jouw doelgroep zich begeeft;
  • Less is more! Je moet al je accounts onderhouden en dat is geen lichte taak. Doe je het heel goed op 1 of 2 kanalen waar je doelgroep actief is, dan ben je succesvoller en geloofwaardiger dan wanneer je willekeurige berichten op meerdere accounts post;
  • Zorg voor een diverse mix van content: deel je eigen blogs én interessante artikelen van anderen, neem deel aan gesprekken in groepen, vraag om reacties en geef je mening. Inspireer, informeer en zorg af en toe voor een vleugje humor;
  • Stem je content per kanaal af op je doelgroep. Op Twitter moet je taalgebruik bijvoorbeeld korter en spitsvondiger zijn dan op LinkedIn, waar zakelijke en informatieve berichten de norm zijn. En op zowel Facebook als Instagram staat de fun-factor voorop!

Maar… welke kanalen passen eigenlijk bij jóu?

Dat is natuurlijk maar de vraag. Wie ben je? Welke doelgroep wil je bereiken? Wat voor content verspreid je graag?
Ik heb een lijst van de meest gebruikte socialmediakanalen voor je samengesteld, zodat je kunt bepalen welke platformen je als online uitlaatklep voor je bedrijf kunt gebruiken!

LinkedIn

LinkedIn wordt vaak gezien als een van de belangrijkste zakelijke kanalen. Is business-to-business-communicatie essentieel voor jouw organisatie, dan kun je waarschijnlijk niet zonder een goed onderhouden LinkedIn-profiel. Het is bijvoorbeeld erg waardevol dat je op functie en type bedrijf kunt zoeken. Onderschat de kracht van groepen ook niet; meedoen aan discussies en updates posten binnen een groep zijn socialmediatactieken die heel goed kunnen werken!

Google+

Veel mensen weten niet zo goed wat ze moeten doen met Google+. Misschien is de grootste fan van dit socialmediakanaal wel Google zelf. Dát zet je natuurlijk ook aan het denken, want Google is een belangrijke speler op het gebied van online vindbaarheid. Dus als Google iets vindt…(!)
Wat Google+ waardevol maakt, is het feit dat je kringen kunt aanmaken. Daardoor is het heel gemakkelijk om relevante content te delen per groep. Net als bij LinkedIn, eigenlijk.

Facebook

De hamvraag bij Facebook is: hoe actief moet je zijn? Ben je alleen aanwezig met een bedrijfspagina of adverteer je ook? Om deze vraag te beantwoorden is het cruciaal om naar je doelgroep te kijken. Richt jij je bijvoorbeeld vooral op mannelijke ondernemers van 55+, dan is Facebook niet erg nuttig voor je bedrijf. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mannen van rond de 60 jaar minder op Facebook zitten. Maar freelancers begeven zich juist wél in groten getale op dit socialmediakanaal. Kortgezegd: ben je actief in een mensenbusiness – bestaan je kernactiviteiten bijvoorbeeld uit coaching, recruitment of leiderschapstrajecten –, dan is Facebook erg relevant.

Twitter

140 tekens: dat is alles wat je hebt op Twitter. Per tweet, natuurlijk. Dit medium gaat als geen ander over actualiteiten en wordt dan ook gekenmerkt door snelheid. Dingen die nú – in real time – gebeuren, zijn op Twitter relevant.
In business-to-business-communicatie fungeert Twitter meestal niet als direct, maar als indirect verkoopmiddel. Je kunt je hier positioneren als autoriteit binnen je vakgebied door te laten zien dat je op de hoogte bent van belangrijk (vak)nieuws. Vergeet niet dat verbinding met mensen bij dit social medium centraal staat. Interactie is essentieel!

Instagram

Wie ‘Instagram’ zegt, zegt ‘beeld’. Dit socialmediakanaal is voornamelijk interessant voor business-to-consumer-communicatie, maar kan in business-to-business-situaties soms ook werken. Run je bijvoorbeeld een recruitmentbureau, dan trek je jong talent gemakkelijk aan via Instagram. Bovendien krijgen je zakelijke relaties via dit medium een beeld van de mensen die voor je werken.