Hoe bereik ik mijn klant van morgen met Online Marketing?
Blog

Hoe bereik ik mijn doelgroep met Online Marketing? 10 Praktische Tips

Door Make Marketing Magic op 27 maart 2018.

In deze blog wil ik het met je hebben over Online Marketing. En hoe je dit het beste inzet om meer mensen over je bedrijf te laten horen. Om je bereik te vergroten. Want Online Marketing mag dan wel een term zijn die je overal hoort. Zoals met alle marketingtools: je moet het wel slim inzetten. En er zijn ongelooflijk veel mogelijkheden.

Is een blog op je website de uitgelezen tool, waarmee je klanten van morgen bereikt? Of zet je jouw onderneming juist succesvol in de etalage door nog een stap verder te gaan. Met bijvoorbeeld gesponsorde berichten op LinkedIn? Daarover gaat deze blog.

Je doelgroep bereiken met online marketing

Het begint ermee dat je jouw onderneming wilt laten groeien. Omdat je kansen ziet en gelooft dat er bedrijven zijn die klant van je willen worden. Alleen weten ze dat zelf misschien nog niet. Omdat ze jou nog niet kennen. En die potentiele klanten, die ken je vaak zelf ook nog niet. Maar hoe kun je iemand bereiken, die je nog niet kent? Daar zit gelijk een probleem. Of zoals we dat zo mooi noemen: ‘een uitdaging’. Om te groeien, moet je eerst met die nieuwe potentiele klanten in gesprek komen. Ze zijn te vinden buiten je bestaande netwerk. Buiten je comfort zone.

Steeds meer ondernemers zetten voor het bereiken van bedrijven buiten hun netwerk online marketing in. Door prikkelende e-mails te verzenden. Of gewoon op te schrijven waar ze mee bezig zijn. En dit vervolgens op hun website te plaatsen. Ik zie ondernemers die heel goed bezig zijn, door regelmatig interessante blogs online te zetten. En zo hun eigen verhaal te vertellen. Om mensen die in hun product of service geïnteresseerd zijn te informeren. Of misschien zelfs te inspireren. Zie je dat daar meteen een probleem, ik bedoel, een uitdaging zit? De blogs die je op je site plaatst of via de mailinglist verstuurt komen meestal binnen je bestaande netwerk terecht. Maar buiten je bestaande cirkel, daar zit nou juist je groei.

Gelukkig is daar een oplossing voor. Met de juiste online marketing-instrumenten kun je effectief mensen buiten je netwerk bereiken. En op korte termijn resultaten behalen.

Hoe bepaal ik mijn doelgroep? 2 stappen

Alvorens je effectief mensen buiten je netwerk gaat bereiken, moet je bepalen wie je wilt bereiken: de doelgroep. De doelgroep bepaling doe je in twee stappen.

Stap 1 Kies een specifieke doelgroep

Allereerst dien je een specifieke doelgroep te kiezen. Een goed voorbeeld hierbij is: alle handelsondernemingen met tussen de tien tot vijftig medewerkers in Nederland, actief in de tech-branche, die een hoog uurtarief hanteren, een informele sfeer kennen en gevestigd zijn in de Randstad. Een slecht voorbeeld is: het mkb. Het risico van een te generieke doelgroep is namelijk groot: als jij niet kiest, word je ook niet gekozen. Je verhaal zal niemand opvallen. Natuurlijk is het maken van een keuze spannend. Want kiezen is omarmen, maar ook uitsluiten. Dat hoeft niet te betekenen dat je voor de rest van je leven nee zegt tegen al die andere doelgroepen, maar begin met één doelgroep. Als je communiceert met verschillende doelgroepen is het risico groot dat je boodschap diffuus wordt: niemand begrijpt wat je nu eigenlijk doet en niemand denkt aan jou als ze een oplossing zoeken voor hun probleem.

Stap 2 Kies een Buyer Persona

Ten tweede is het verstandig je doelgroep verder te specificeren dan enkel bedrijfskenmerken. Bedrijven doen immers geen zaken met bedrijven. Business to business is human to human! Daarom moet je je verdiepen in de –belangrijkste – beslisser van een bedrijf. Wie koopt er bij je? Wie zet uiteindelijk een handtekening onder de offerte? Met wie ga je zakendoen en tot wie richt je je communicatie? Wil je in contact komen met de directeur of de eigenaar van een bedrijf, of ben je eerder op zoek naar de facilitair manager of de IT-manager? Anders gezegd: wie is je buyer persona? Je kan hierbij kijken naar je huidige klanten en naar de mensen waarmee je zaken wilt doen en beschrijf die zo feitelijk mogelijk: mannen of vrouw, wat voor opleiding hebben ze genoten, welk type auto rijden ze en welke social media gebruiken ze.

10 tips voor het bereiken van je doelgroep

  1. Maak goede propositie voor jouw doelgroep. Je kan dit doen door in een tot drie zinnen antwoord te geven op de volgende vraag: welk probleem los ik op voor wie? Je kan deze blog lezen waarin we je precies vertellen hoe je dit doet.
  2. Wacht niet af. Maar je kunt toch ook gewoon afwachten tot geïnteresseerden via Google op je site terecht komen? Zoekmachine-optimalisatie (SEO) is zeker iets dat je moet doen. Maar bovenaan komen in de zoekresultaten in Google of Bing kan veel tijd en energie kosten. Om nog maar niet te spreken van de arbeidsuren. En dan moet die potentiele klant ook maar net de juiste zoektermen gebruiken. Kleine kans, wanneer hij of zij er nog niet bewust van is jouw dienst of service nodig te hebben. En wat nou als ik gewoon wacht op dat mensen mijn social media posts massaal gaan liken en delen op LinkedIn en Facebook? Natuurlijk is het te gek als jouw Facebook of LinkedIn-artikel trending wordt maar jouw groeistrategie moet hier niet van afhangen. Dat is een te groot risico aangezien een massaal gedeelde social media post meer uitzondering is dan regel. En rustig afwachten tot jouw Facebook of LinkedIn-artikel trending wordt? Het is te gek als het gebeurt. Maar je groeistrategie ervan laten afhangen, dat is wat mij betreft een groot risico. Een massaal gedeelde social media-post, is meer uitzondering dan regel.
  3. Bekijk waar je doelgroep is. Allereerst moet je goed onderzoeken op welk platform je doelgroep te vinden is. Misschien zijn ze tijdens kantoortijden vooral actief op LinkedIn. En in hun vrije tijd met name op Facebook. Of zijn ze juist te vinden op Instagram?
  4. Adverteer op de platformen waar je doelgroep is. Op het platform waar jouw doelgroep druk aan het scrollen en liken is, plaats je je gesponsorde berichten. Voor het vergroten van je online bereik vind ik gesponsorde berichten op bijvoorbeeld LinkedIn en Facebook heel goed werken. Je kunt daarvoor inspirerende blogs gebruiken, die je toch al op je website zet. Of een artikel schrijven dat speciaal gericht is op mensen die nog niet tot je netwerk behoren. Deze sponsored content komt tegen betaling vervolgens in de timeline van je doelgroep terecht. Zoals op Facebook of LinkedIn.
  5. Wees specifiek in je targeting bij adverteren. Platformen als LinkedIn geven jou de mogelijkheid om jouw content aan mensen, buiten je eerstegraads netwerk, te laten zien die bij specifieke bedrijven werken als Directeur of Marketing Manager bijvoorbeeld. Dus maak van deze mogelijkheid gebruik en wees zo specifiek mogelijk. Want iedereen is niet je klant van morgen.
  6. Inspireer je potentiële klanten met content. Bied content aan die je potentiële klanten raakt. Verhalen die ze interesseren en inspireren. Waarschijnlijk weet je uit eigen ervaring wanneer je op Facebook of LinkedIn zit: of een artikel gesponsord is maakt eigenlijk niet zoveel uit. Als het maar waarde toevoegt.
  7. Past je boodschap bij het platform. Kijk wel goed of je boodschap bij het platform past. Instagram is voornamelijk geschikt voor beeldmateriaal. Terwijl bij LinkedIn de nadruk op zakelijke teksten ligt.
  8. Houd vol. Een goede campagne is niet een los bericht en daarna een paar weken niks van je laten horen. Blijf consequent jouw unieke verhaal vertellen aan je potentiële klanten. Dat is trouwens iets wat ik in de praktijk regelmatig bij ondernemers tegenkom. Ze beginnen dolenthousiast aan hun online marketingcampagne. Maar na een tijdje raakt de klad erin. Want de daily operations gaan gewoon door. Volhouden dus!
  9. Meten is ongelooflijk belangrijk. Heeft je gesponsorde content je doelgroep bereikt? Hoe is jouw verhaal door de doelgroep ontvangen?
  10. Converteer je bereikte doelgroep tot klant. En, heel essentieel, leidt het uiteindelijk tot conversie? In een volgende blog ga ik op deze laatste vraag in. Hoe je met al die nieuwe aandacht voor je onderneming omgaat. Want je bedrijf in het zonnetje zetten is geen doel op zich. De groei van het bereik moet ook leiden tot groei van het bedrijf. Tot conversie. Daarover een volgende keer.