Durf jij de stap te maken van storytelling naar truthtelling?
Door Make Marketing Magic op 23 april 2018.
Iedereen heeft de mond vol over storytelling. Maar echt een goed verhaal vertellen kan nog best lastig zijn. Toch is het vertellen van verhalen ongelooflijk belangrijk voor je onderneming. Om te laten zien wie je bent en waar je in gelooft. En om verbinding te maken met je klanten van vandaag én morgen.
Maar hoe doe je dat, met jouw verhaal verbinden?
In deze blog wil ik je uitdagen verder te gaan dan storytelling alleen. En de stap te maken van storytelling naar truthtelling.
Waarom moeten bedrijven hun verhaal vertellen?
Als bedrijf kun je op allerlei manieren je doelgroep bereiken. Bijvoorbeeld met expertblogs of informatieve filmpjes, waarin je jouw kennis deelt. Om je huidige of potentiele klanten echt op weg te helpen. Yoast vind ik daar een goed voorbeeld van. Het bedrijf deelt in hun mailings en op hun website regelmatig nuttige informatie over SEO. Oftewel; hoe jouw website het beste gevonden wordt in zoekmachines. En de lezers van al die expertise gaan Yoast daardoor zien als expert. Waarna ze aan Yoast denken wanneer ze bijvoorbeeld een SEO-cursus willen aanschaffen.
Maar naast die informatieve verhalen zijn er ook verhalen nodig om je te onderscheiden. Want jouw bedrijf is niet de enige in Nederland die een CRM of cloud-oplossing heeft. Zoals Yoast ook niet de enige is die SEO-diensten aanbiedt.
De verhalen waarmee je jezelf onderscheidt zitten niet op product of dienstniveau. Die zitten op een niveau van laten zien wie je zelf bent. Wie je mensen zijn. Waar jij met jouw bedrijf voor staat.
Tien keer dezelfde website
Laatst hield ik een verhaal voor een zaal vol accountants. Vooraf had ik hun websites bekeken en die zagen er allemaal hetzelfde uit. Met bijna precies dezelfde inhoud. Onbegrijpelijk! Want wie kies je dan als potentiele klant?
Dus waarom zou je als accountant niet opstaan voor wie je bent? En zeggen: dit zijn wij. Hier geloven wij in. Dit is waarvoor we ‘s ochtends op de fiets springen en naar ons werk gaan. En voor jullie gave dingen willen doen.
Zo’n waarachtig verhaal vertellen kan best eng zijn. Het komt mooi wel op een blog of in een mailing terecht. En door jezelf te laten zien, kun je ook potentiele klanten afschrikken. Aan de andere kant; wie niet bij je past wil je ook niet als klant. Daar krijg je alleen maar gedoe mee. En dat kost je alleen maar geld. In plaats van dat het je geld oplevert.
Van storytelling naar truthtelling
In de praktijk zie ik het nog weleens mis gaan met storytelling. Bedrijven huren een flitsend bureau in om hun verhaal voor ze te vertellen. De opbrengst is uiteindelijk een opgepoetste versie van de werkelijkheid. Waarin verteld wordt hoe fantastisch het er bij dit bedrijf wel niet aan toe gaat. Terwijl iedere ondernemer weet dat bij ondernemen ook slapeloze nachten horen. Weken dat je amper thuis bent. Van die momenten dat het even tegenzit.
Het klinkt misschien vreemd, maar juist die momenten moet je meenemen in je verhaal. Je klant zal zich er in herkennen. En zo zet je de eerste stap naar verbinding.
Daarom wil ik ervoor pleiten een stap verder te gaan. Van storytelling naar truthtelling. Doe je oren en ogen open. Voor de verhalen die er binnen de muren van je bedrijf zijn. En daarbuiten. Vertel wat er echt leeft. Inclusief je kwetsbaarheden.
Truthtelling is gewoon een kwestie van doen
Storytelling goeroe Robert Mckee zegt: “Write the truth.” Wat hij bedoelt is dit: Organisaties en merken zijn bang voor het negatieve, voor verhalen waarin ze fouten toegeven, voor kwetsbare verhalen. “Bedrijven praten het liefst over hun succes, maar dit is niet de realiteit en dus ongeloofwaardig”, zegt McKee. “Consumenten en klanten voelen dat. En dus is het geen wonder dat voor 95% van de merken geldt dat 95% van hun consumenten het niets kan schelen wanneer ze morgen verdwijnen.” Zijn conclusie: “Alleen de waarheid helpt je om een verhaal met betekenis te vertellen. Dit zijn verhalen waar klanten zich aan verbinden en actie op ondernemen.”
De waarheid vertellen verbindt. Veel meer dan een opgepoetst verhaal. Dat merk ik ook in mijn masterclasses. Wanneer ik over mijn eigen ups maar vooral ook downs als ondernemer vertel. In het publiek ontstaat dan vaak een gevoel van herkenning. Ondernemers realiseren zich; ik ben niet alleen.
Nog een mooi voorbeeld, dat ik heel inspirerend vond. Op LinkedIn deelde de CEO van Microsoft Satya Nadella een verhaal over zijn moeder. Een open, eerlijk, kwetsbaar en lief verhaal van een zoon die zijn moeder bedankt. Een herkenbaar verhaal ook. We zijn allemaal iemands kind. Dat deze zoon de CEO van Microsoft is en zijn echte verhaal met ons deelt, maakt Microsoft zacht, toegankelijk, sympathiek, geloofwaardig en betrouwbaar. Opeens voelde Microsoft als bedrijf heel dichtbij. En dat is wat je als bedrijf natuurlijk wilt.
Dus ja, ik snap dat je eigen verhaal ongefilterd vertellen best eng kan zijn. Dat je bang bent voor wat mensen zullen zeggen, bang bent voor reputatieschade, bang bent om klanten te verliezen en bang bent dat niemand meer voor je zal kiezen. En echt, ik herken het ook maar al te goed. Maar toch daag ik je uit het te proberen. En te zien wat het bijdraagt aan de groei van jouw bedrijf!