Zo kom je efficiënt in gesprek met je doelgroep via LinkedIn
Door Make Marketing Magic op 2 maart 2021.
We leven in een tijd waarin we massaal thuiswerken. We vliegen virtueel van de ene Zoom-meeting naar de andere Teams-meeting. Onze agenda’s zitten bomvol en veel mensen ervaren extra stress. Tijd is kostbaar, en niemand zit erop te wachten out of the blue benaderd te worden voor een praatje over een onderwerp waar we niet om hebben gevraagd. Kortom, niet echt de ideale tijd voor old skool cold calling. LinkedIn is daarom, nu misschien wel meer dan ooit, het uitgelezen platform om te netwerken. Maar dan moet je wel de juiste strategie hanteren. Als je met LinkedIn aan de slag gaat zoals je dat voorheen deed met koud bellen of mailen – zoveel mogelijk mensen proberen te bereiken met je pitch – dan ga je niets bereiken. Dan word je keer op keer weggeswipet. Maar hoe dan wel? Djoea deelt zijn 5 tips.
1. Kom goed voor de dag
Allereerst, als je contact met iemand opneemt, of dat nu via een berichtje is of een connectieverzoek, ga er dan vanuit dat mensen als eerste op je profiel kijken. Wie is die man of vrouw die contact met mij opneemt? Zorg daarom dat je goed voor dag komt en dat je profiel up-to-date is. Als mensen een halfbakken profiel aantreffen, zullen ze niet snel geneigd zijn met je in zee te gaan. Ook online geldt: there is only one chance to make a good first impression
2. Maak echt contact
Ordinaire acquisitie, daar is het de tijd niet voor. Ook niet op social media dus. Als je een bericht stuurt – of een connectieverzoek met een persoonlijke boodschap – zorg dan dat het een leuk berichtje is en niet een commerciële pitch. Dat is net als in de kroeg op een willekeurige wildvreemde afstappen en vragen of die met je mee naar huis gaat. Ongetwijfeld kom je aan het eind van de dag met iemand thuis, maar of dat de prins(es) op het witte paard is? Ik waag het te betwijfelen.
3. Laat je introduceren
Maak slim gebruik van je bestaande netwerk en de gemeenschappelijke connecties want 84% van de beslissers doet liever zaken via een introductie dan rechtstreeks. Het voordeel hiervan is dus dat de kans van slagen hoog is. Het nadeel is dat je soms even geduld moet hebben voor je iemand vindt die je met de juiste persoon in contact wil brengen. Heb je een kleine doelgroep, dan kan dit de moeite waard zijn. Maar heb je een enorme doelgroep, dan is het misschien toch sneller en slimmer om zelf de stoute schoenen aan te trekken.
4. Gezamenlijke LinkedIn groep
Wanneer er niemand is om je te introduceren, dan moet je zelf het eerste contact leggen. Als je beide lid bent van dezelfde LinkedIn groep kan je iemand een persoonlijk bericht sturen, ook zonder dat er al een connectie is. Omdat je blijkbaar een gezamenlijke interesse hebt, heb je in ieder geval al een openingszin.
5. Onderhoud het contact
Ben je eenmaal met elkaar gelinkt op LinkedIn, dan is het vanaf dat moment belangrijk om het contact te onderhouden. Zelf gebruik ik graag de voicememo-mogelijkheid, die in de LinkedIn-app zit. Daarmee kun je een voiceberichtje van maximaal één minuut versturen. Daarin kun je jezelf voorstellen, vertellen waarom je in de persoon aan de andere kant geïnteresseerd bent en of hij of zij openstaat voor een kort telefoongesprek. In een minuut kun je best veel vertellen en het is leuker en persoonlijker dan een lap tekst sturen. Ik krijg er veel positieve reacties op. Reageert iemand niet, kun je altijd nog een tekstberichtje erachteraan sturen. Krijg je dan nog geen reactie, dan is de boodschap wel duidelijk.
Passender dan cold calling
Via LinkedIn mensen benaderd met leuk berichtje, op jouw eigen authentieke wijze, past veel beter bij deze tijd dan cold calling. Iemand kan zelf bepalen wanneer hij of zij de tijd neemt voor jouw boodschap en wordt niet lastig gevallen tussen twee online meetings, bij het ophalen van de kinderen of tijdens een ander stressmoment. Zelf vind je dat toch ook fijn: een bericht luisteren of lezen op het moment dat het jou uitkomt? De kans dat iemand dan – positief – op jouw berichtje reageert, wordt zo stukken groter. En daar doe je het voor. Toch?
Succes!
Wil jij weten hoe je duurzame relaties opbouwt via social media? Download dan nu hier ons whitepaper “Socialsellingstrategie voor je business”, waarin Djoea, social selling expert, uitlegt hoe jij in vijf stappen duurzame relaties met jouw prospects kan opbouwen via social media.