Zo bereik je wel je droomklanten op LinkedIn
Door Make Marketing Magic op 20 april 2021.
Yes! Je schreef steengoede content en je kan niet wachten deze met de wereld te delen. Je plaatst het op LinkedIn en ontvangt reacties van vrienden, collega’s en her en der een tweedegraads connectie. Leuk, maar waar zijn die reacties van je droomklanten? Want daar doe je het uiteindelijk voor. Met deze tips van Djoea van Zanten bereik je wel jouw ideale klanten.
1 Weet wie je doelgroep is
Ik krijg vaak de vraag: hoe bereik ik meer mensen op LinkedIn? Die vraag beantwoord ik altijd met een wedervraag: welke mensen? Zo maar, mensen in het algemeen? Maar die likes en comments van je moeder, zusje, neefjes en die ene collega, daar maak je zakelijk gezien het verschil niet mee. Definieer eerst wie je doelgroep precies is. Wie is je ideale klant? Durf daarin ook keuzes te maken. Heb je dat helder, dan kun je je vraag al een stuk specifieker maken: hoe zorg ik dat mijn content zichtbaar is bij m’n doelgroep?
2 Bepaal je route
Vervolgens heb je twee keuzes. Je kunt voor de korte route gaan: trek je portemonnee open, kies je doelgroep, start een campagne op LinkedIn en boost je content. LinkedIn zorgt dat jouw content zichtbaar wordt bij je doelgroep. Of ze je nou kennen of niet, je bent daar. Punt. Je kunt ook kiezen voor de DIY-route. Maak aantrekkelijke content en zorg dat die op een organische manier bij je doelgroep komt. Dat begint met een goed netwerk.
3 Netwerk met de juiste mensen
Om dat te bereiken moet je werken aan een netwerk met mensen die in je doelgroep zitten. Zorg dus dat je proactief netwerkt met de juiste mensen. Dat klinkt als een open deur, maar geloof me, daar gaat het vaak al mis. Veel mensen gaan op LinkedIn, accepteren de connectieverzoeken die voorbijkomen, et voilà, that’s it. Maar die mensen die met jou willen connecten, zijn de mensen die van jou iets willen, dat zijn niet de mensen uit jouw doelgroep. Daar haal je dus weinig resultaat uit. Connect met de juist mensen, alleen dan zullen ze je content zien. Zorg dat je dat netwerk steeds weer uitbreidt.
4 Schrijf verbindende content
Ondernemers zijn net mensen. En mensen kopen niet van bedrijven, mensen kopen van mensen. Barbara schreef er pas nog een blog over. Door verbindende content te creëren die aansluit bij je doelgroep, zet je de eerste stap naar een relatie. Met verbindende content zorg je dat mensen op jouw bijdragen reageren. Of dat nu met een comment is of via een like, als mensen reageren maakt dat ze de volgende keer weer jouw content zien. In dat opzicht is het algoritme van LinkedIn een beetje vergelijkbaar met dat van een drugsdealer: je geeft je gebruikers een klein beetje van jouw ‘spul’. Bedanken ze, dan ben je blijkbaar niet zo relevant. Reageren ze wel, dan moet je zorgen dat je snel weer iets aan komt bieden, zo hou je ze warm.
Kleine disclaimer. Het algoritme van LinkedIn is redelijk in nevelen gehuld. Hoe het exact werkt, weten alleen de mannen en vrouwen in Sunnyvale, Californië. Wat ik hier beschrijf is op eigen onderzoek en ervaring gebaseerd.
5 Gebruik relevante hashtags
Hashtags. Ook op LinkedIn kun je er gebruik van maken. Een kanttekening. Geldt op Instagram ‘hoe meer hoe beter’, op LinkedIn kun je je beter beperken tot drie hashtags. Die drie zie je ook terug in de URL van je post, alles wat je daar nog aan toevoegt aan hashtags, doen feitelijk niet meer mee. Dat geeft maar weer aan hoe LinkedIn tegenover spam staat. Niet doen. Des te belangrijker om hashtags te gebruiken die relevant zijn voor je doelgroep. En vergeet niet de hashtags die je zelf gebruikt, ook te volgen. Dan zie je alle populaire posts waar die hashtags in voorkomen, en daar kun je vervolgens weer op reageren. Dat heeft weer een positieve impact op het algoritme.
6 Zorg voor engagement
Engagement is belangrijk. Van twee kanten. Als je wil dat mensen jouw content zien, moet je op jouw beurt ook reageren op dingen. Dat doe je dus bijvoorbeeld door de voor jou relevante hashtags te volgen. Een kleine bonus: als dertig mensen op een post met een relevante hashtag hebben gereageerd, en jij reageert weer op zo’n comment, dan zien die andere 29 mensen dat ook. Zo kom je weer bij nieuwe mensen in je doelgroep terecht. En reageren mensen op jouw content, dan moet je zeker niet vergeten daar opvolging aan te geven. Het tijdstip waarop je zelf iets post, is ook van invloed op het engagement. Dikke kans dat zaterdagmiddag rond borreltijd weinig mensen op LinkedIn zitten, die kans is een stuk groter op dinsdagmiddag rond lunchtijd. Maar probeer vooral zelf uit wat werkt.
7 Ga ermee aan de slag
Tenslotte wil ik je nog een heel belangrijke tip meegeven: begin! Je doelgroep zit online en het zal eerst spannend zijn maar omarm social media in jouw sales strategie. Wil je nou weten hoe je online duurzame relaties opbouwt met jouw droomklanten? Download dan nu hier ons whitepaper: Social selling strategie voor je business. Succes!