Beginnen met B2B-marketing? Marketingplan & tips voor meer omzet en nieuwe klanten
Door Make Marketing Magic op 1 september 2021.
Benieuwd hoe je succesvol start met online marketing? In deze blog geeft Youri Kuper je tips & tricks om morgen te beginnen met online marketing en het werven van nieuwe klanten.
Waarom online marketing?
Als ondernemer wil je groeien. Dat kan je doen door nieuwe klanten binnen te halen of door je omzet bij bestaande klanten te vergroten. Alleen de kans dat je voldoende business genereert door puur op je eigen netwerk te bouwen, is klein. Je zal de mensen buiten je eigen netwerken moeten bereiken. Dat betekent dat je iets aan marketing moet gaan doen. Maar waar begin je?
Bij het maken van een plan natuurlijk, maar dan wel een plan waarvan de essentie past op de achterkant van een bierviltje. In deze blog verteld Youri je precies welke stappen je moet zetten en welke vooral niet om succesvol te starten met online marketing.
Benieuwd hoe je vanaf morgen succesvol start met online marketing in B2B? Na meer dan 1000 bedrijven te hebben geholpen met hun online marketing, weten wij welke pragmatische stappen je moet zetten en welke vooral niet. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Youri vertelt je in dit webinar precies wat je wanneer moet doen. Schrijf je snel in.
B2B-marketing, waar gaat het fout?
Voor ik vertel waar je moet beginnen, kijken we eerst even naar waar je niet moet beginnen. Veel ondernemers vinden marketing iets ingewikkelds en gaan dan maar iets doen. Op onderbuikgevoel. Ze gaan in het wilde weg aan de slag met SEO of met het optimaliseren van hun website. Niet doen! Je weet helemaal niet of dat je werkelijk gaat helpen en is meestal verspilde energie. Maar wat dan wel?
Begin met een simpel marketingplan
Mijn advies: maak het vooral niet te moeilijk voor jezelf. Begin met een simpel plannetje van één, hooguit twee A4’tjes. En kwantificeer dat plan. Leg drie dingen vast: wat is je omzetdoel, hoe is dat doel verdeeld over bestaande en nieuwe klanten en hoe ziet je funnel eruit? Met kwantificeren bedoel ik dus niet: noem een groeipercentage. Twintig procent groei lijkt misschien een gekwantificeerd doel, maar op basis van een percentage alleen weet niemand binnen jouw organisatie wat er van hem of haar wordt verwacht. Je moet je plan uitkristalliseren. Het begint met een doel in harde euro’s. Hoeveel euro’s wil je realiseren in de komende vijf jaar en wat is het verschil met wat je nu realiseert? Leg vervolgens vast hoe je dat gat tussen nu en straks gaat vullen: wat is, per productcategorie, het aandeel van cross-selling bij bestaande klanten en wat is het aandeel van nieuwe klanten? Dat bereken je op basis van je gemiddelde orderwaarde. Weet je die niet omdat de orderwaardes te veel uiteenlopen? Neem dan de gemiddelde orderwaarde van je laatste drie klanten. Dan zit je meestal een heel eind in de goede richting.
Ben je benieuwd naar een gedetailleerd marketingplan om jouw bedrijf in zeven stappen gegarandeerd te laten groeien, download dan nu dit whitepaper waarin Jos, de oprichter van Make Marketing Magic je alle ins en outs vertelt.
Denk in kopjes koffie
Ga vervolgens terugredeneren. Als je weet welke omzet je wil realiseren en hoe die is opgebouwd, weet je ook hoeveel klanten je daarvoor nodig hebt. Voor dat X-aantal klanten moeten Y-aantal kopjes koffie worden gedronken, zodat je Z-aantal offertes uit kan brengen. En als je dat weet, weet je ook hoeveel marketing-qualified leads je nodig hebt. Nu wordt het pas echt relaxed. Want door je doelstellingen zo te kwantificeren weet je aan het eind van elke maand of je genoeg kopjes koffie hebt gedronken en wat je te doen staat als je niet op schema ligt.
Kom op de radar bij je klanten
Goed. Je hebt een gekwantificeerde doelstelling en je weet hoeveel kopjes koffie je moet drinken om je doelstelling te behalen. Nu moet je je potentiële klanten nog naar je website zien te krijgen. Beschrijf eerst eens op wie je je richt. Wie is je ideale klant, hoe ziet je buyer persona eruit? Als je dat weet, ga je content maken die daarmee matcht. Content die niet over jou gaat, maar content waar jouw buyer persona zich in herkent, waarmee je hem of haar raakt. Om te zorgen dat je met die content ook daadwerkelijk je doelgroep gaat bereiken, is het zaak je doelgroep te vinden. Of het via LinkedIn is, via Facebook of via TikTok, publiceer content daar waar hun aandacht is. En natuurlijk niet de hele content, maar teasers en triggers. Nodig ze uit om te klikken, zodat ze op jouw website terechtkomen. Want daar wil je ze hebben.
Optimaliseer je online marketing
Nu je de juiste mensen naar je website weet te trekken, is het tijd om te gaan meten en optimaliseren. Check elke maand of de conversies zoals je ze had bedacht ook daadwerkelijk standhouden. Doen ze dat niet, onderneem dan actie. Zorg bijvoorbeeld dat je content beter aansluit bij je doelgroep of check of je call-to-actions wel voldoende aanwezig zijn en op de strategische plekken staan.
7 tips voor nieuwe klanten en meer omzet via online marketing
Tenslotte geef ik je graag nog wat concrete tips en handvatten.
1 Start met communiceren. Het hoeft allemaal niet perfect te zijn. Ja, je bent trots op je bedrijf en ja, het kan altijd beter, dat weten we als geen ander. Maar jouw succes staat of valt met zichtbaarheid. Begin.
2 Kies je doelgroep en deel kennis waarmee je laat zien dat je hun uitdagingen oplost.
3 Maak vervolgens content die je doelgroep wil lezen en niet wat jij wil lezen. Dus niet inside-out maar outside-in.
4 Wees realistisch. Het maakt niet uit of je besluit een keer per maand iets te posten of twee keer per week, maar kies een ritme dat haalbaar is voor jou.
5 Hou vol. We zien dat veel ondernemers na twee maanden bloggen al stoppen. Ze hebben niet zo veel bereikt als ze zouden willen bereiken, dus ‘het werkt niet’. Marketing is een slow KPI. Om echt zichtbaar te worden en als een autoriteit te worden gezien in jouw branche, is een lange adem nodig.
6 Vergeet niet met je doelgroep te connecten op social media. Social selling is net als iemand versieren, het gaat niet vanzelf. Je moet wel met mensen verbinden en het gesprek aangaan.
7 Breng de conversatie op gang. Als je zorgt dat er een discussie ontstaat onder jouw post, zal LinkedIn jouw boodschap hoger ranken. Dat kan ook door zelf het eerste comment te plaatsen onder je post, om mensen te taggen of om iets te verduidelijken.
Ons advies? Begin bij het begin. Waar dat begin is? Bij een marketingplan waarvan de essentie past op een bierviltje. Hoe je dat doet? Youri tekent het in dit webinar voor je uit en geeft je praktische tips hoe je zorgt dat je op korte termijn resultaat haalt uit je online marketing activiteiten.
De 7 stappen van een strategisch marketingplan
Wil je het echt rigoureus aanpakken, dan zijn er zeven stappen die je in je strategisch marketingplan moet tackelen. Over hoe dat in z’n werk gaat, schreef Jos, de oprichter van Make Marketing Magic, een whitepaper. Daarin legt hij uit hoe jij jouw bedrijf met een bewezen methodiek in zeven stappen gegarandeerd laat groeien. Die stappen in vogelvlucht:
- Formuleer je doelstelling
- Maak je doelgroep specifiek en bepaal je buyer persona.
- Maak een waardepropositie waar je buyer persona niet omheen kan.
- Bepaal je kanalen – en maak ze communicatieproof.
- Maak content die mensen willen lezen.
- Meten en optimaliseren.
- Opvolgen en verkopen.
Ook aan de slag met online marketing?
Wil je alle ins en outs hoe je succesvol start met online marketing? Meld je dan aan voor dit live webinar van Youri. Daarin vertellen we je nog veel meer. Van het maken van een marketingplan waarmee je klanten scoort tot aan praktische tips hoe je vanaf morgen al een succesvolle start kan maken.