Employer branding; de do’s en don’ts
Door Make Marketing Magic op 23 november 2022.
Dat marketing belangrijk is als je je producten en diensten een beetje lekker wil verkopen, daar twijfelt geen ondernemer aan. Maar in de krappe arbeidsmarkt van vandaag de dag is het minstens zo belangrijk om jezelf als woest aantrekkelijke werkgever neer te zetten. Romy van Hagen is, behalve customer success manager, ook energy manager bij Make Marketing Magic. In die rol houdt zij zich bezig met HR en werving. In deze blog vertelt ze wat de do’s en don’ts van employer branding zijn.
Waarom je druk maken om employer branding?
Voor we inzoomen op de do’s en don’ts eerst even terug. Waarom is employer branding eigenlijk belangrijk? Net zo goed als je marketing nodig hebt om je producten en diensten aan de man – en vrouw – te brengen, heb je employer branding nodig om de juiste mensen aan te trekken. Als iemand bij jou in dienst komt, verbindt die persoon zich voor een fiks aantal uur in de week aan jouw organisatie. Belangrijk dus om daar voldoende tijd en energie in te stoppen. Als jij investeert in je medewerkers, krijg je daar blije klanten voor terug. Win-win, lijkt me zo.
De vijf do’s van employer branding
Zo, nu weten we waarom employer branding belangrijk is. Maar waar moet je dan precies op letten?
1. Ken je doelgroep
Net als in marketing moet je keuzes maken. Als je de juiste kandidaten met de juiste vaardigheden wil aantrekken, moet je dus eerst bepalen wie je doelgroep is. Wil je mensen uit heel Nederland of alleen uit jouw regio? Of uit het buitenland? Hoog of laag opgeleid? Wil je een geweldige werkgever zijn voor millennials of zoek je eerder wat oudere kandidaten uit generatie X? Zoek je mensen die super ambitieus zijn en met liefde dag en nacht voor je klaar staan of zoek je mensen die blijer worden van een goede werk-privébalans?
2. Wees specifiek
Als je weet wie tot je doelgroep behoort, zorg dan dat je boodschap goed aansluit. Hoe specifieker je je doelgroep aanspreekt, hoe groter de kans is dat er iemand luistert. Net als in marketing geldt: wie niet kiest, wordt niet gekozen. Dan wordt je boodschap diffuus, begrijpt niemand wat je nu eigenlijk wil en gaan ze ergens anders solliciteren. Of erger nog: je trekt de verkeerde kandidaten aan. Zonde van je tijd. Komen ze toch door de sollicitatieprocedure, dan is de kans groot dat ze niet lang blijven. En dat is dan weer zonde van je geld. Uit onderzoek blijkt dat het vervangen van een medewerker minimaal 21 procent van zijn of haar bruto jaarsalaris kost.
3. Wees authentiek
Wees authentiek en vertel een persoonlijk verhaal. Barbara vertelde al eerder in een blog wat je als marketeer kunt leren van Maud van Boer Zoekt Vrouw, maar dat geldt net zo goed voor jou als werkgever. Vertel waar je voor staat als werkgever, welke ambities je hebt als bedrijf en wat je kernwaarden zijn. Het gaat erom wat je bedrijfscultuur is en waarom en hoe je als bedrijf dingen doet. Wees persoonlijk en laat dat zien. Dat geldt voor je boodschap, maar ook voor het beeld dat je gebruikt. Een gelikte stockfoto van highfiven de mensen met een Colgate-glimlach, daar trapt niemand in. Geef je bedrijf een echt gezicht.
4. Vergeet je huidige medewerkers niet
Vergeet de talenten die al bij jou in dienst zijn, niet! Het is makkelijker hen aan boord te houden dan om nieuwe mensen te vinden. Neem je huidige medewerkers ook mee in je verhaal als werkgever. Beter nog: laat hen je verhaal vertellen. Jij kunt wel roepen wat je voor geweldige werkgever bent, maar als je medewerkers dat doen, is je verhaal vele malen krachtiger. Het stimuleert ook trots. De kans is groot dat ook zij dan je vacatures gaan delen op bijvoorbeeld LinkedIn.
5. Vraag feedback
Staat je verhaal? Vraag dan om feedback. Check in je netwerk of je verhaal overkomt zoals je bedoelt en ook hier: vergeet je medewerkers niet om feedback te vragen. Op basis hiervan kun je je verhaal verder finetunen.
De vijf don’ts van employer branding
Tegenover de do’s staan natuurlijk ook een aantal don’ts.
1. Je ziet employer branding als eenmalige activiteit
Employer branding is een proces. Met een mooie ‘Werken bij’-pagina alleen ben je er niet. Ook als je nieuwe medewerkers eenmaal aan de slag zijn, moet je verhaal staan als een huis. Denk dus na over de hele employee-journey. Hoe ga je om met het moment dat het contract wordt ondertekend? Is dat een online formaliteit of maak je er een klein feestje van op kantoor? Wat gebeurt er als iemand een jaar in dienst is, als iemand jarig, een huis heeft gekocht of promotie krijgt.
2. Je doet wat iedereen doet
Elk bedrijf heeft een gezellige vrijmibo en iedereen biedt een passend salaris. Zo niet, is er iets goed mis. Gebruik dat soort algemeenheden niet in je employer-verhaal. Jouw pingpongtafel is inwisselbaar met de voetbaltafel of Playstation van elke andere werkgever. Wees creatiever en authentieker.
3. Je werkgeversverhaal matcht niet met je marketingverhaal
Je waarden als werkgever zijn niet per se dezelfde waarden als die gelden voor je product of dienst. Maar ze moeten wel op elkaar aansluiten. Als jij als werkgever beweert duurzaamheid hoog in het vaandel te hebben, terwijl je product ernstig bijdraagt aan de plastic soup, ben je niet geloofwaardig. Coolblue heeft dat heel goed begrepen. Hun marketingslogan kennen we allemaal: alles voor een glimlach. Hun ‘Werken bij’-pagina sluit daar perfect op aan. Zo zijn ze op zoek naar glimlach bezorgers en kun je de zwarte band halen in klanten blij maken.
4. Je zet in op één kanaal
LinkedIn wordt gezien als hét platform voor het werven van nieuwe medewerkers. Volgens onderzoek door LinkedIn klopt dat ook wel, maar er zijn meer kanalen. De belangrijkste platforms voor employer branding zijn je bedrijfswebsite (69 procent) en LinkedIn (61 procent). Andere socialmediakanalen zoals Facebook, Twitter en YouTube zijn goed voor 47 procent. Welk kanaal je inzet hangt ook enorm af van de doelgroep die je wil bereiken en waar zij actief zijn.
5. Je verzamelt geen data
Je kan van alles bedenken, maar hoe het in de praktijk uitpakt, weet je pas als je aan de slag gaat. Daarom is het belangrijk data te verzamelen en daarvan te leren. Track het verkeer op je vacaturesite en hou bij hoe succesvol de conversiepunten zijn.
Aan de slag met jouw verhaal, jouw brand, jouw merk?
Eigenlijk is employer branding dus net marketing. Wil je weten hoe je ervoor zorgt dat je doelgroep voor jou kiest? Meld je dan nu aan voor onze masterclass.