17 tips om je e-maildatabase te verrijken
Blog

17 tips om je e-maildatabase te verrijken

Door Make Marketing Magic op 28 april 2014.

Steeds meer ondernemers beseffen dat e-mailmarketing veel voordeel kan opleveren. Het versturen van een nieuwsbrief is immers een praktisch middel om op het netvlies van bestaande klanten te blijven met een hoge conversie. Maar hoe zit dat met die andere belangrijke groep, je suspects? Je wilt dolgraag dat die groep transformeert naar prospect, zodat je een afspraak kunt maken om hen als klant te verwelkomen. Maar hoe doe je dat als je geen e-mail adressen hebt?
Om je database te verrijken heb je e-mailadressen nodig. Wie denkt aan het kopen van een bestand komt bedrogen uit. Zomaar mailen op een ingekocht bestand is volgens de Telecomwet namelijk verboden. Onderzoek heeft uitgewezen dat het bovendien weinig tot niets oplevert, veel geld kost en bovendien je imago schaadt (je bestookt immers mensen en bedrijven waar je geen relatie mee hebt).
Ons advies is altijd: ga zelf e-mailadressen verzamelen. Hieronder een lijstje met enkele praktische tips, gesplitst in on- en offline activiteiten om zoveel mogelijk ‘opt-ins’ te verkrijgen: —> Terug naar blog

Gerelateerde posts

Offline

1. Voor-de-hand-liggend wellicht: Je eigen database (CRM), vraag je klanten altijd of ze je nieuwsbrief willen ontvangen voor een ‘opt-in’.
2. Je ‘offline’ netwerk! Spreek je interessante mensen bij beurzen/bedrijvenborrel/netwerk bijeenkomsten? Vraag hun visitekaartje. Stel hen de vraag of ze op de hoogte willen worden gehouden. Stuur hen na afloop een mail en vraag ze om in te schrijven op nieuwsbrief. Zo komen ze direct met een ‘opt-in’ in je database.
3. Vraag tevreden klanten of ze iemand kennen die van jouw dienst of product gebruik zou willen maken. Als je die kan benaderen, vraag ze of je jouw nieuwsbrief mag sturen. Weer een ‘opt-in’ er bij!
4. Waar zit je doelgroep? Bepaal dit en koop een database met interessante contacten voor het versturen van een Direct Mailing en volg deze telefonisch op. Vraag je contactpersoon vervolgens altijd of je hen jouw nieuwsbrief mag versturen. Bij het versturen vraag je direct of je hen met een bepaalde frequentie mag mailen. Bij akkoord, heb je weer een ‘opt-in’ van je contactpersoon.
Online
5. Je E-mail handtekening: zet hier een link voor inschrijven met een trigger zodat men nieuwsgierig wordt en zich direct inschrijft.
6. Ga in relevante LinkedIn groepen discussies aan (of start ze!). Nodig deze mensen uit.
7. Bekijk in relevante LinkedIn groepen met wie je in contact kunt komen. Stuur deze mensen een mail met verzoek om te linken.
8. LinkedIn: exporteer je relaties naar excel (zie onze tip ‘relaties exporteren vanuit Linkedin’).
9. Outlook: eenvoudig en snel (zie onze tip ‘Outlook-contacten in 5 stappen exporteren’)
Let op: voor zowel je LinkedIn als je Outlook export geldt dat je eerst een goede selectie moet maken van de personen die interessant voor je kunnen zijn. Stuur hen een mail of men jouw tips of nieuws niet wil mislopen. Plaats hier vervolgens een inschrijfbutton bij.
10. Facebook: aankondiging dat er op je site ‘iets te halen valt’. Dat kan interessante informatie zijn, een nieuwsbrief of een zogenaamde whitepaper (pdf met gratis tips, info, inzichten). Zorg dat men op de landingspagina zich direct kan inschrijven.
11. Verstuur je facturen, brieven, orderbevestigingen, offertes of geef je mappen, handouts e.d.? Al je correspondentie is een nieuwe mogelijkheid een abonnee in te schrijven.
12. Plaats een ‘Mail a friend’ knop in nieuwsbrief
13. Gastblog: Meeliften op nieuwsbrief met link naar jouw website. En andersom: help elkaar.
14. Een zeer simpele en logische stap: inschrijfmogelijkheid voor je nieuwsbrief via je website (optin form)
15. White papers: iedereen is geïnteresseerd in jouw kennis. Deel het (gratis!) en verzamel op die manier E-mailadressen.
16. Bezoekers die het contactformulier invullen: vraag hen direct of ze ook je nieuwsbrief willen ontvangen (radiobutton)
Ten slotte: Maak er een gericht actiepunt van voor iedereen in je organisatie. Adressen verzamelen moet niet vrijblijvend zijn. Het kost tijd en energie (en soms een paar centen), maar dat geldt voor iedere relatie die je wilt opbouwen. Er zijn nog veel meer mogelijkheden. Maar dit is een goede start. Heb je nog een tip die ontbreekt? Ze zijn van harte welkom!
Heel veel succes! Vind je deze tip interessant, deel deze dan met je netwerk.

Feel the magic. How to brand your business in 20 min