3 basisingrediënten voor content met een ziel
Storytelling

3 basisingrediënten voor content met een ziel

Door Make Marketing Magic op 6 februari 2017.

Ik had een stuk geschreven over goede content. En ik was er dik tevreden over. Het had een prikkelende titel en er stonden vijf heldere tips in voor het schrijven van goede content. Het had een kop en staart, was niet te lang en het was helder geschreven. Het filmpje en de beelden maakten het af. Totdat ik het de volgende dag teruglas en dacht: Dat stuk ben ik helemaal niet. Het is niet authentiek, niet echt. Het is een braaf stuk, veilig, vlees noch vis en iedereen zou het geschreven kunnen hebben. En dus gooide ik het weg.
Ik realiseerde me dat het grootste probleem was dat datgene wat ik geschreven had geen ziel had. Ik was voorbij gegaan aan mijzelf, aan wat ik echt vind, aan waar mijn hart sneller van gaat kloppen, waar ik in geloof. En dat las je. En dus was het niet goed. Want als ik iets lees wil ik geraakt worden, en dat gebeurt alleen wanneer een stuk authentiek is, open en kwetsbaar. Dat is interessant, dan gebeurt er iets met je als lezer. En dan maakt het niet uit waarover het gaat.

‘Ik realiseerde me dat het grootste probleem was dat datgene wat ik geschreven had geen ziel had.’

Laatst bezocht ik een energiecentrale van Essent waar een man vertelde over een hele speciale verbrandings-oven. Een oven waarin groene grondstof werd verbrand voor het opwekken elektriciteit. In principe een doodsaai verhaal. Maar deze man raakte mij diep. En niet alleen mij. De manier waarop hij over die oven vertelde was ontroerend en meeslepend. Hij nam ons mee in zijn liefde voor dit apparaat en aan het eind van zijn verhaal hielden we er allemaal van. En dat kwam puur en alleen door de manier waarop hij erover vertelde. Het was echt, kwam recht uit zijn hart, was open en kwetsbaar en daardoor ongelofelijk aantrekkelijk en verbindend. We wilden allemaal wel zo’n oventje thuis.
Zoals deze man vertelde, zo moet je ook proberen te schrijven. Waarover dan ook, want dat maakt echt niet uit. Als mensen met een brok in hun keel luisteren naar een verhaal over een oven, dan kan alles. Geloof me. Maar makkelijk is het niet. En ik kan het weten want ik heb dus net een heel stuk weggegooid. Het is altijd de kunst dicht bij jezelf te blijven. Mensen zitten niet meer te wachten op opgepoetste verhalen. Daar prik je zo doorheen.
Het doel van content is dat het mensen verbindt. En die connectie komt tot stand wanneer mensen geraakt worden. Zo ontstaat contact, ook zakelijk! Of, om met de woorden van Steve Jobs te spreken:

‘Be naked, open your soul to someone! Let them into your spirit and share your dreams.’

De 3 basisingrediënten voor een stuk dat mensen verbindt:

1. Communiceer vanuit je WHY: wees authentiek en echt
‘People don’t buy what you do. They buy WHY you do it.’ In zijn bekende TED talk How Great Leaders Inspire Action legt Simon Sinek het belang uit van je WHY: Waarom doe je wat je doet? In je WHY zit je authenticiteit. Wanneer je mensen vertelt, of kan laten voelen, waarom je doet wat je doet, zullen ze zich aan je verbinden op gevoelsniveau. En dat is goud waard. Ga zitten en neem de tijd om je WHY helder en duidelijk te krijgen. Geloof me het gaat je zoveel opleveren. Je WHY kan je gebruiken bij het maken van content. Het geeft richting en focus aan je verhaal. Zonder dat je je WHY expliciet benoemt zullen mensen hem door je woorden heen voelen. En dat verbind.
2. Durf kwetsbaar te zijn
Kwetsbaarheid creëert ruimte. Ruimte voor echt contact, voor connectie. Dit zegt Brené Brown, schrijfster van The gifts of Imperfectiones. Neem even de tijd om naar haar verhaal te kijken en luisteren op TEDx. Zij heeft de kracht van de kwetsbaarheid min of meer ontdekt. Zij zegt: ‘Als je kwetsbaar durft te zijn kan je je verhaal vertellen vanuit je hart, eerlijk en oprecht. De angst om afgewezen te worden, niet goed genoeg te zijn, te worden uitgelachen, valt weg. Wie kwetsbaar durft te zijn ontwikkelt authentieke connecties met anderen. En dat is waar wij allemaal naar op zoek zijn.’
3. Vertel je verhaal helder
Maak je verhaal helder. Schrijf het simpel, direct en in begrijpelijke taal. Eigenlijk alsof iemand aan wie je je verhaal vertelt naast je zit. En alsof het een vriend is. Dit is zoveel inspirerender om te lezen dan een verhaal vol ingewikkelde zinnen of vakjargon.
Juist nu, nu sociale media ons zoveel mogelijkheden geeft om verhalen, ideeën, gedachten en dromen te delen, kunnen we anderen meer dan ooit deelgenoot maken van waar we echt voor staan, waar we in geloven, wie we zijn. Open, kwetsbaar en eerlijk. Content met een ziel! Wie durft?