4 tips om effectieve content te schrijven
Blog

4 tips om effectieve content te schrijven

Door Make Marketing Magic op 18 maart 2016.

Je verhaal vertellen, content delen, bloggen, verhalende marketing. Steeds meer ondernemers zien het belang hiervan in. Want wie wil dat z’n business groeit, zal er voor moeten zorgen dat hij op de radar komt bij mensen en bedrijven. En daarbij speelt content een steeds belangrijkere rol. Maar goed, hoe produceer je dan content die je helpt bij het creëren van kansen?
Effectieve content helpt je met minimaal twee zaken: verbinden en vertrouwen. En om daarvoor te zorgen is het belangrijk om de volgende punten te begrijpen:

Je publiek is niet geïnteresseerd in jouw product

Laten we eerlijk zijn. Niemand is echt geïnteresseerd in jouw product of dienst. Dat wil niet zeggen dat je er niet toe doet, natuurlijk doe je dat wel. Alleen is er niemand echt oprecht geïnteresseerd in wat je te bieden hebt. Wel in wat het voor hem of haar betekent. Het resultaat is wat telt.
Stel je voor dat je klanten de keuze hebben tussen jouw product of een simpel pilletje, waarbij beide producten precies hetzelfde resultaat opleveren. Grote kans dat ze voor het pilletje kiezen. Simpelweg omdat het minder tijd, energie en wellicht risico met zich meebrengt. Kortom, het product is wel belangrijk, maar heeft niet de primaire interesse van je klant.

Hoe pak je het dan wel aan?

De essentie van effectieve content is dat het de wereld van je klant beter maakt. In welk opzicht dan ook. Het gaat er dus om dat je je klant voorziet van nieuwe inzichten, inspiratie, voorbeelden, tips en andere informatie waar hij of zij echt iets aan heeft.

Verbinden en vertouwen

Je wilt dus dat jouw publiek zich met jou verbindt en dat ze je vertrouwen. Daarvoor is het belangrijk om een aantal elementen regelmatig terug te laten komen in je communicatie:

1. Autoriteit

Wanneer je wil dat mensen je vertrouwen is het goed om je kennis en ervaringen te delen. Niet om continu te laten zien hoe goed je bent, maar om inzicht te geven waar je vandaan komt en welke inhoud je te bieden hebt.
Zo kun je voorbeelden geven van vraagstukken die je hebt behandeld of tips geven omtrent een bepaald onderwerp.

2. Mening

Een echte autoriteit is niet alleen iemand die heel veel kennis van een onderwerp heeft. Hij heeft ook een mening, een duidelijk reden waarom je iets doet en waarop je je keuzes baseert. Je hebt een visie en een mening en het is goed om die te delen. Dit betekent natuurlijk niet dat je overal maar een mening over moet hebben, maar wel dat je mag staan waarvoor je staat.
Het delen van je mening zorgt ervoor dat mensen zich in jouw ideeën gaan herkennen. Op die manier kunnen ze zich beter met jou verbinden. Het kan er natuurlijk ook voor zorgen dat er mensen zijn die het niet met je eens zijn en wat mij betreft is dat prima. Daar is helemaal niets mis mee. Liever een helder verhaal waar mensen echt iets mee kunnen, dan een politiek correct verhaal waar helemaal niemand zich mee verbindt.

3. Persoonlijk

Je bent een mens en je content wordt gelezen door andere mensen. Je bent dus geen logo. Om die reden is het aan te raden om ook je content als mens te produceren en te delen. Je mag best je persoonlijke ideeën, vragen en ervaringen delen.
Misschien vindt je het spannend of eng om je content persoonlijk te maken. Misschien vind je dat het niet past bij een ‘corporate uitstraling’ (wat dat ook betekent). Maar weet dat mensen zich met mensen verbinden en dat mensen het liefst andere mensen vertrouwen, geen logo’s of instanties.

4. Creativiteit

Voor je publiek is het natuurlijk fijn als het ook ‘leuk’ is om je content te lezen. Wees daarom creatief. Gebruik humor, bijzondere voorbeelden of ideeën en gebruik woorden die tot de verbeelding spreken.
Om je publiek nog meer mee te nemen in je verhaal kun je woorden gebruiken die direct een bepaalde ‘ervaring’ met zich mee brengen. Woorden zoals: bruisend, meeslepend, dramatisch of koesterend.
Ook woorden die het gevoel aanspreken geven je content een diepere lading. Woorden als: verrast, verontrust, droevig, blij, enthousiast en ‘helemaal uit mijn dak’.
Wat je ook doet. Weest kritisch naar jezelf, maar niet te kritisch. Uiteindelijk gaat het erom dat je het gewoon ‘doet’. Hanteer dus niet teveel regels voor jezelf, waardoor je het niet doet. Gewoon lekker doen en je verhalen delen. Uiteindelijk is niemand perfect, dus jij ook niet. En dat verwacht ook niemand van je:)

Succes!