7 manieren om je contentproductie slimmer te organiseren
Blog

7 manieren om je contentproductie slimmer te organiseren

Door Make Marketing Magic op 5 augustus 2016.

Contentproductie de kern is van je marketingmachine; als je je een beetje hebt verdiept in online marketing, weet je dit en heb je waarschijnlijk al enkele pogingen gewaagd om de contentstroom op gang te brengen. Waarom loopt het dan toch steeds spaak? Regelmatig content produceren kost tijd en moeite. Daarom moet je er slim mee omgaan. Hoe haal je nu het meeste uit je content op een tijd- en geldbesparende manier? Als marketingmanager coach ik ondernemers op dit gebied, zodat ze het meeste uit contentproductie kunnen halen. Op basis van mijn praktijkervaring wil ik graag wat tips met je delen.

1. Stel een specialist en contentmanager aan

Misschien heb je al gemerkt dat we bij MMM ook op deze manier werken. Barbara neemt storytelling voor haar rekening, Djoea is verantwoordelijk voor sales en social, Joël weet alles over e-mailmarketing en Niels is onze data-expert; en zo hebben we op elk gebied een specialist ‘in huis’! Wat dit betekent? Je hoeft niet alles zelf te doen wanneer het om contentproductie gaat. Hoe je dit aanpakt? Probeer de druk te verdelen. Elke specialist kan enkele thema’s bedenken waarbinnen talloze onderwerpen vallen. Heb je vijf specialisten, dan heb je al gauw vijftien thema’s – en héél veel materiaal voor contentproductie!

2. Betrek iedereen erbij!

Ik heb enkele klanten die iedereen bij de contentproductie betrekken. Wat ik merk is dat mensen hier heel enthousiast van worden en dat er een bepaalde eenheid in het team komt. Ze vinden het leuk om iets te vertellen en begrijpen ook heel goed hoe en waarom contentproductie werkt. Laat iedereen dus meedoen! Vertel je medewerkers dat ze interessante onderwerpen of praktijkvoorbeelden kunnen aandragen. Neem ze mee in het grote verhaal door te delen waarom je dit doet, wat je doelstellingen zijn en welke resultaten je behaalt met je contentproductie. Zeker als je een kleiner team hebt, kun je dit goed in de praktijk brengen.

3. Praat met medewerkers die jouw klanten écht kennen

Overleg met medewerkers die rechtstreeks contact hebben met je (potentiële) klanten, zoals je salesmensen. Zij werken direct met klanten en krijgen alle vragen binnen. Daardoor weten ze precies wat er speelt en kunnen ze je veel vertellen. Inspiratie genoeg!

4. Maak gebruik van de kracht van herhaling

Heb je content geproduceerd die jij relevant genoeg vindt om opnieuw te delen? Of heb je ooit een blog geplaatst waarvan je denkt dat klanten hier ontzettend veel aan zullen hebben? Post dan nog eens een link naar deze bestaande content op social media met een andere titel.

5. Werk met een goede planning

Een goede planning maakt het verschil. Natuurlijk weet je in het begin nog niet welke onderwerpen zullen aanslaan, maar je kunt hier wel over nadenken. Het is verstandig om een buyer persona te creëren, zodat je je content helemaal kunt richten op je ideale klant. Vraag jezelf daarnaast af met welke vragen je klanten rondlopen en waarom ze jou bellen als ze met een probleem zitten. Kun jij nieuws delen dat hierop aansluit? Verwerk je onderwerpen in een planning, zodat je zeker weet dat er regelmaat in je contentproductie zit. Je kunt je planning later altijd weer aanpassen!

6. Zorg voor richtlijnen

Stel jezelf enkele doelen. Bepaal bijvoorbeeld dat je elk kwartaal een thema behandelt of dat je rond de feestdagen voor speciale content zorgt. Daarnaast is het slim om richtlijnen te omschrijven voor elk blog. Zo kun je je blogs altijd eindigen met een call-to-action of een link naar een andere blog. Door een deel van de opbouw hetzelfde houden zorg je ervoor dat het schrijven van een blog niet iedere keer een nieuw proces is. Richtlijnen maken je contentproductie een stuk minder ingewikkeld!

7. Denk breed

Wil je een e-book of whitepaper creëren? Dat is vaak moeilijker en tijdrovender dan het schrijven van een blog. Neem in dat geval eens een thema waar je 5 blogs omheen schrijft. Deze kun je vervolgens (enigszins aangepast) bundelen in een e-book. Zo hergebruik je de tijd die je al in je contentproductie hebt gestoken. Denk dus breed! Wil je een keer een ingewikkeld proces uitleggen, maak dan eens een infographic of filmpje op basis van een tekst die je eerder hebt geschreven. Als je creatief omgaat met je content, wordt contentproductie vanzelf een onuitputtelijke bron van inspiratie!

Wil je regelmaat aanbrengen in je contentproductie? Lees hoe je op stoom komt met een marketingritueel.