Google Ads of LinkedIn? Welk kanaal past het beste bij jou?
Blog

Google Ads of LinkedIn? Welk kanaal past het beste bij mijn business?

Door Make Marketing Magic op 1 februari 2023.

Regelmatig kloppen ondernemers bij ons aan met het verzoek: ik moet iets met Google Ads. Ze hebben iets gehoord, maar beseffen vaak niet goed wat het betekent. Onze wedervraag is dan: waarom Google Ads en niet LinkedIn? Het maakt nogal verschil of je een roeitrainer aanbiedt of IT-security verkoopt. In deze blog legt Michael Hakvoort uit wat het onderscheid is tussen Google Ads en LinkedIn en welke overwegingen je kunt maken bij je keuze.

Push versus pull

Het grote verschil zit ‘m in push en pull. Op LinkedIn push je je boodschap richting je doelgroep. Google Ads is pull-marketing: je speelt in op een vraagstelling. Wanneer kies je wat?

Google Ads en pull-marketing

Google Ads speelt in op vraag. Als we het eenvoudig houden, is het niets meer dan: iemand googelt iets en jij zorgt dat jouw advertentie bovenaan komt te staan. Dat betekent natuurlijk wel dat die persoon moet googelen op de juiste zoektermen voor jij zichtbaar bent. Dat is precies waar de crux zit. Als jij een custom-made-oplossing aanbiedt, zal daar in eerste instantie geen vraag naar zijn, dús gaat niemand daar op zoeken. Als mensen niet weten dat iets bestaat, zoeken ze er niet naar. Simpel.

LinkedIn en push-marketing

In bovengenoemd voorbeeld kun je beter beginnen met een campagne op LinkedIn. Je pusht als het ware je oplossing de markt in en brengt het onder de aandacht bij jouw doelgroep. Zo creëer je bekendheid. Dan pas is het zinvol om met Google Ads te gaan werken, als er een reële kans is dat mensen gaan zoeken.

Spanningsveld: LinkedIn of Google

Er is altijd een spanningsveld. Voor een bakker in een winkelcentrum heeft LinkedIn totaal geen zin. Mensen willen weten waar de bakker in hun stad of dorp zit en misschien of ze zijn aanbod op de website kunnen vinden. Google beantwoordt een vraag, LinkedIn biedt een boodschap aan.

Roeitrainer versus IT-security

Heeft jouw bedrijf of jouw oplossing eenmaal naamsbekendheid, dan nog is Google Ads alleen waardevol als er voldoende vraag is en beperkte concurrentie. Als je een product verkoopt dat algemeen bekend is, zul je veel concurrentie hebben. Als iemand googelt op ‘roeitrainer’ en jouw advertentie verschijnt bovenaan, is de kans dat die persoon overgaat tot een aankoop relatief groot. Als je diezelfde roeitrainer aanbiedt op LinkedIn, is die kans een stuk kleiner omdat je geen idee hebt in welke aankoopfase de ontvanger zit. Bij IT-security is dat bijvoorbeeld heel anders. Als je dan met een LinkedIn-campagne target op IT-managers en securitymanagers, schiet je met scherp. Gebruik je Google Ads, dan moet je nog maar afwachten wanneer je überhaupt kunt schieten. Je komt immers pas onder de aandacht als de ander naar jou of jouw oplossing zoekt en wanneer dat is, weet niemand…

Meer weten?

Plan een gratis call met een van onze specialisten of kom naar de masterclass social selling, om te leren hoe je zonder advertentiekosten toch heel succes kunt zijn op LinkedIn. Schrijf je in.