Hoe een goede sitemap je website optimaliseert.
Blog

Hoe een goede sitemap je website optimaliseert.

Door Make Marketing Magic op 10 januari 2013.

Je website is je online visitekaartje, met als kernfunctie het verstrekken van informatie. Wie zijn we, wat doen we en wat kunnen we voor je betekenen. Maar hoe maak je een website die informatief is, optimaal navigeert en goed vindbaar is? Dit doe je met een goede sitemap.

Goede vindbaarheid website

Via zoekmachines zoals Google worden dagelijks wel 5 miljard zoekopdrachten gedaan. Sitemaps helpen Google met het brengen van de juiste informatie naar de zoeker.
Met een sitemap:
Wordt je website door de zoekmachines geïndexeerd. Wat betekent dat alle pagina’s van je website opgenomen worden in de database van de zoekmachines en kunnen worden weergegeven bij de zoekresultaten.
Optimaliseer je de organische zoekresultaten: met als resultaat een hogere ranking bij zoekopdrachten.
Zorg je er kortom voor dat je website gevonden wordt!

‘Met een goede sitemap optimaliseer je de organische zoekresultaten en creëer je een hogere ranking in de zoekresultaten van een zoekmachine.’

Optimale navigatie bezoekers

Er is nog een belangrijke reden voor het werken met een sitemap. Namelijk het optimaliseren van de navigatie op je website. Een webbezoeker wil graag in zo min mogelijk stappen de informatie vinden die hij zoekt. Je sitemap zorgt voor de structuur en ‘inhoudsopgave’ van je website.
De grootste valkuil bij het maken van een website:
1. Het plaatsen van te veel informatie: de bezoeker ziet door de bomen het bos niet meer.
2. Een onlogische of te originele navigatie: dit verhoogd het ‘bounce’ gedrag met als resultaat dat je de bezoeker kwijtraakt.
Door het ontwikkelen van een sitemap word je gedwongen na te denken over de navigatie van je website. Als je bezoekers eenvoudig kunnen vinden waarnaar ze op zoek zijn is de kans groter dat ze langer op je site blijven. Wanneer een potentiële klant vindt waar men naar op zoek is, zal men eerder contact opnemen voor informatie of direct een aankoop te doen. Het optimaliseren van je navigatie levert je dus veel op. En dus indirect ook potentiële omzet.
De website van Apple is een goed voorbeeld van een heldere sitemap. Het is per product ingedeeld, zodat je als klant direct bij het gezochte product komt. Een ander voorbeeld van een informatieve website is die van Simon Sinek. Hier weet je als bezoeker direct waar je welke informatie kan vinden.

‘Wanneer een potentiële klant vindt waar hij naar op zoek is, zal hij eerder contact opnemen voor informatie of direct een aankoop doen.’

Maar hoe stel je een sitemap samen en hoe optimaliseer je deze?

Dit doe je op basis van de volgende stappen:
1: Schrijf de onderwerpen/thema’s op die je terug wil laten komen op je website.
2: Kijk naar je eigen ‘webgedrag’: hoe navigeer je zelf op websites?
3: Analyseer het webgedrag van je bezoekers, middels je Google Analytics rapportage:
4: Welke pagina’s worden veel bezocht? Op welke pagina verlaten de meeste bezoekers je site?
5: Verplaats je in je doelgroep: Hoe denkt je bezoeker? Naar welke informatie is je bezoeker op zoek? Wat is een logische plek voor die informatie?
6: Hanteer de gouden vuistregel: binnen drie stappen moet je bezoeker zijn waar men naar op zoek is.
7: Test je sitemap op www.xml-sitemaps.com. Komen hier verrassende aspecten uit, dan kan je deze direct aanpassen.