Blog

Interessant interessant… Maar WIE help je ookalweer?

Door Make Marketing Magic op 20 november 2023.

Soms voel ik me net een badmeester bij een Olympische zwemwedstrijd.

Dit komt omdat ik, na een berg aan online aanwezigheidsscans, patronen begin te zien.

Ik durf er ondertussen een wedje op te leggen. Sterker nog, sommige van die patronen beginnen mij behoorlijk de neus uit te komen.

Schrik niet, ik zeg dit met een glimlach. Maar toch is het tijd om te benoemen wat die lichte irritatie veroorzaakt.

Dus, bij deze, mijn hartekreet verpakt in een blog.

Beeld je in: je bezoekt een website. Wat zie je vaak als eerste?

Je ‘landt’ op een website en begint dan te zoeken naar WAT een bedrijf doet en voor WIE.

Dit proces is onderdeel van het onderzoek dat ik wekelijks voor meerdere bedrijven uitvoer. En wat blijkt? Het WAT is vaak nog wel te vinden. Het WIE? Is in 90% van de gevallen onvindbaar.

Oftewel: het is een raadsel wie een bedrijf helpt. En ik moet als Sherlock Holmes te werk gaan om daar achter te komen.

Dan vraag je je misschien af: ‘Is dit echt een probleem?’ En eerst dacht ik: “ach, valt wel mee.”

Ik kende de marketing theorie: “als je niet kiest word je ook niet gekozen”. En intuïtief lijkt dit te kloppen. Wees specifiek in je communicatie, dan herkennen die specifieke mensen zichzelf in je verhaal. Logisch.

Maar ik snapte ook de twijfelaars wel. Kiezen betekent tenslotte ook uitsluiten en je weet nooit wat je daardoor misloopt.

Nu, na een marathon van digitale marketingdiagnoses, ben ik wat stelliger geworden. De theorie van ‘kiezen om gekozen te worden’ blijkt in de praktijk een harde noodzaak, niet slechts een slim klinkende oneliner.

Zie je me al gaan? Week in, week uit, zwemmend door een zee van websites. En bij bijna elke site vraag ik me af: ‘Wie proberen ze nou eigenlijk te helpen?’

Het is alsof je in een overvol café staat, proberend een gesprek te voeren terwijl je elkaar amper kunt horen. Je probeert hints op te vangen van elke glimlach of frons, maar eigenlijk heb je geen flauw idee waar het gesprek over gaat.

Na al die vage websites, weet ik één ding zeker: niet kiezen heeft ECHT een effect op je bezoeker (in dit geval op mij)… Namelijk verwarring.

Kies dus!

Ja, kiezen is uitsluiten, maar het is nog altijd beter dan je klanten rond te laten dobberen in een zee van onzekerheid.

Is dit de gouden regel voor iedereen?

Nee, dat niet. Als je bedrijf zo groot is dat je elk levend wezen op aarde moet aanspreken om nog te kunnen groeien, sla dan deze les over. Jullie hebben vast al een merk zo bekend dat zelfs mijn bejaarde buurvrouw weet wat jullie doen en voor wie.

Maar voor de rest van ons…

Kies wie je wilt helpen. En zet dat dan alsjeblieft duidelijk op je website.

Vraag hier gratis je online aanwezigheidsscan aan

Groetjes,

Tom