Mijn avontuur in Tokyo – Een duik in de wereld van Japanse reclame
Blog

Mijn avontuur in Tokyo – Een duik in de wereld van Japanse reclame

Door Make Marketing Magic op 8 februari 2024.

Het was een zonnige middag in Tokyo toen ik mijn computer opende, klaar om vanuit mijn hotel aan de andere kant van de wereld te werken. 

Drie weken lang zou ik proberen op afstand te werken in een stad vol nieuwe techniek en cultuur. Bij mijn eerste slok matchathee voelde ik al dat dit iets bijzonders zou worden.

Tokyo, de stad van de rijzende zon, stelde niet teleur. Van plekken waar robots je eten brengen tot automaten die alles verkopen wat je kunt bedenken (incl. Sriracha saus).

Het was duidelijk dat ik in een heel andere wereld was. En wat me echt fascineerde, was de manier waarop Japan omgaat met reclame. 

Thuis zien we vaak stille draaiende posters en statische billboards, maar in Tokyo is het compleet anders. Beeld je in dat je staat te wachten om over te steken en er komt ineens een vrachtwagen voorbij die keihard een aanstekelijke jingle afspeelt en een groot bord met daarop een muziekgroep of anime serie. Dit klinkt misschien raar voor ons, maar daar is het heel normaal.

En dan de taxi’s! Zodra je instapt, word je begroet door niet één, maar twee tablets aan de achterkant van de stoelen. Het lijkt wel alsof je in een rijdende advertentie bent beland.

En als je denkt dat de metro een ontsnapping biedt, heb je het mis. De schermen in de metrostations blazen je tegemoet met hun kleurrijke advertenties. Maar ook printreclame is nog steeds hot in Japan. Kartonnen borden hangen van het plafond in de metro en zijn bedekt met aantrekkelijke aanbiedingen en producten.

Zelfs het toiletbezoek is niet heilig. In sommige openbare toiletten hangen tablet-schermen die je voorzien van extra reclames terwijl je wacht. Ja, je leest het goed: zelfs op het toilet ontkom je niet aan de marketingboodschappen.

Toch is niet alles slecht. Eén van de mooiste reclames in Tokyo moet toch wel het Calico-billboard in Shinjuku zijn. Dit gigantische gebogen LED-scherm creëert een verbluffend 3D-effect en is de thuisbasis van een enorme kat.

De 3D calico-kat, die in de zomer van 2021 debuteerde, leeft op het dak van een gebouw aan de oostelijke uitgang van Shinjuku Station. Haar bewegingen zijn levensecht: ze mept naar voorbijgangers, springt rond, speelt en dut. De luidsprekers voegen nog meer realisme toe, want de video wordt begeleid door geluid. Het is alsof je een reusachtige kat ziet die bovenop een gebouw woont en af en toe een oogje op je houdt.


Terwijl ik naar de kat staarde, realiseerde ik mij hoe anders er naar reclame gekeken wordt in Japan. Deze trip heeft me geleerd dat reclame hier een integraal onderdeel is van het dagelijks leven. Het is luid, kleurrijk en overal aanwezig. En hoewel ik soms verlangde naar een momentje stilte, kon ik niet anders dan bewondering hebben voor de creativiteit en het doorzettingsvermogen van de Japanse marketeers.

Dus als je ooit besluit naar Tokyo te gaan, weet dan dat je niet alleen op weg bent naar een bijzondere, maar ook naar een wereld vol reclameavonturen. ?

Michael