Online succes? Een goede call to action zorgt voor “actie”!
Door Make Marketing Magic op 11 december 2017.
Klanten vragen mij vaak waarom niemand na het lezen van hun blogs doorklikt naar andere pagina’s en direct de website verlaat? Mijn antwoord is altijd: omdat jij de lezer niet vraagt iets anders te doen. Online succes bereik je niet alleen door een mooie website en goede blogs. Je moet de bezoekers van je website en de lezers van je blogs aanzetten tot actie. Je moet ervoor zorgen dat ze iets ‘doen’. Hoe? Door het plaatsen van goede call to actions.
Wat is een call to action (CTA)?
Een call to action is een button op je website die als doel heeft je bezoekers te triggeren ‘iets’ te doen in plaats van gewoon je website te bekijken en weer te verlaten. Met andere woorden: een call to action moet aanzetten tot actie. Acties die moeten zorgen voor nieuwe klanten en upsell bij bestaande klanten. Tot geld verdienen dus.
Een goede call to action zorgt voor een betere klantbeleving, voor betrokkenheid en uiteindelijk voor potentiële klanten. En dat is natuurlijk wat je wilt.
Denk na. Wat wil je dat bezoekers doen?
Maar voordat je een goede call to action kunt maken moet je weten wat het koopproces is van jouw klanten. Als nieuwe klanten vaak eerst je whitepaper downloaden voordat ze klant worden, dan plaats je op je website een call to action die aanzet tot het downloaden van de whitepaper. En als ze eigenlijk altijd gelijk met je om tafel willen, maak je een call to action die linkt naar een formulier waarmee ze een afspraak kunnen inplannen. Dus als je weet welke stappen potentiële klanten doorlopen voordat ze klant worden, weet je ook welke call to actions je moet gebruiken om ze in beweging te krijgen. Een goede call to action is dus voor ieder bedrijf anders.
Stap voor stap naar succes
De realiteit leert ons dat succes in stappen komt. Dat geldt ook voor online succes. Een voorbeeld. Stel je hebt een IT bedrijf. Uit ervaring weet je dat mensen die bij jou een betaalde training hebben gevolgd, vaak vaste klant worden. Daarom wil je zoveel mogelijk deelnemers in een training hebben. Op dit moment is GDPR een hot item en dus ontwikkel je daar een dijk van een training over. Echter de kans dat iemand – na het lezen van één enkele blog – getriggerd is door de call to action ‘schrijf je nu in voor onze GDPR training’ en zich aanmeldt, is klein. Die stap is simpelweg te groot.
Verleiden met gratis kennis
Eerst wil iemand zeker weten dat deze betaalde training de investering waard is. Dus moet je lezers stap voor stap naar de training ‘sturen’. Bijvoorbeeld door ze eerst te verleiden een gratis whitepaper te downloaden of een gratis webinar te volgen. Dan deel je jouw kennis en expertise en krijgen ze gevoel bij je bedrijf. Vervolgens kun je ze bellen en uitnodigen voor de training. De kans dat ze dan bereid zijn te investeren is vele malen groter. Je hebt ze immers al geholpen en geïnspireerd. En ze snappen wat je voor ze kunt betekenen. Lang verhaal kort: kruip in de huid van je potentiële klant, denk goed na over zijn koopproces, bepaal aan de hand daarvan de route en maak je call to actions.
Zorg dat je call to action ‘meetbaar’ is
Als je de klant als uitgangspunt neemt is een goede call to action dus voor ieder bedrijf anders. Wat echter voor alle call to actions geldt is dat ze meetbaar moeten zijn. Bezoekers van je website moeten altijd iets achterlaten zodat je ze kunt opvolgen. Aan de call to action ‘bel ons nu’ heb je niets. Als mensen je dan niet bellen, ben je ze kwijt. Wat je wilt is dat websitebezoekers hun naam, emailadres en/of telefoonnummer achterlaten zodat je ze kunt toevoegen aan je database en contact met ze kunt opnemen.
Ga het doen!
Welke call to action goed werkt voor jouw bedrijf is ook gewoon een kwestie van doen en testen. Er is geen gouden regel voor een call tot action die veel actie oplevert. Het is geen exacte wetenschap. Wat voor het ene bedrijf werkt kan voor het andere wel helemaal niets opleveren. Houd de bovenstaande richtlijnen in je achterhoofd en ga er gewoon mee aan de slag. Experimenteer en stel bij. Het kost je niets dus heb je niets te verliezen.