Online zichtbaarheid, essentiëler dan ooit!
Blog

Online zichtbaarheid, essentiëler dan ooit!

Door Make Marketing Magic op 1 februari 2021.

Het belang om online zichtbaar te zijn bij je doelgroep groeit met de dag. Bij sommige bedrijven lukt dat – een stuk – beter dan bij andere bedrijven. Dat zegt natuurlijk lang niet altijd iets over de kwaliteit van je product of dienst. Maar waar ligt het dan wel aan? Wij onderzochten het voor honderden bedrijven. In deze blog deelt Youri Kuper zijn top 6-learnings.

Kabbelaars en snelgroeiers

Sommige bedrijven groeien heel hard, andere bedrijven groeien wat minder snel. Als wij kijken naar al die ondernemers die wij bedienen, zien we dat de ‘kabbelaars’ hun klanten vooral halen uit hun bestaande netwerk, en dan met name uit het netwerk van de eigenaar en via mond-tot-mond-reclame. De snelgroeiers halen juist heel veel omzet uit hun digitale kanalen. Tegelijkertijd zien we dat er maar weinig bedrijven zijn die daar écht succesvol in zijn. Ja, er wordt heel veel tijd, energie, resources en geld gespendeerd aan het bijhouden van die online kanalen, maar als het niet rendeert, waar gaat het dan fout?

Slimme tools met een flinke snuf van onze eigen intelligentie

Om dat uit te vinden zijn wij op zoek gegaan naar een scan waarmee we dat inzichtelijk kunnen maken. Helaas zijn de bestaande tools onvolledig, ze focussen vaak alleen op de techniek, en de uitkomst van zo’n scan is er met name op gericht om jou iets te verkopen. Toen dachten wij: dan bouwen we zelf iets! We hebben tools als Google Lighthouse gemixt met Google Keywordplanner en de geavanceerde SEO-tool Semrush, en daar een fikse snuf van onze eigen menselijke intelligentie aan toegevoegd. Met de scan – de Online Presence Assessment – die we zo ontwikkeld hebben, checken we tweehonderd factoren die jouw – online – succes beïnvloeden en geven we je een duidelijk inzicht in jouw huidige positie in de huidige markt. En misschien belangrijker nog, we doen ook concrete aanbevelingen: waar voor jou de learnings zitten, wat je kunt doen om je concurrentie voor te blijven en wat voor jou het laaghangend fruit is.

Zes belangrijkste learnings

De concrete aanbevelingen zijn voor elke onderneming anders, dat is juist de kracht van onze scan. Maar na het screenen en benchmarken van zo’n vijfhonderd bedrijven, kunnen we natuurlijk ook wat algemene learnings delen, waar iedereen direct iets aan heeft. De belangrijkste zes.

1. Maak je onderscheidend vermogen concreet

Dat het belangrijk is het onderscheidend vermogen van jouw onderneming te delen op je website, daar is iedereen wel van doordrongen. Op vrijwel alle websites zien we dat terug. Maar wat betekent dat nou concreet voor je klant? Daar laat het vaak nog te wensen over. Je stelt je klant centraal? Prima. Maar hoe helpt dat je klant verder? Zorg dat dat meteen helder is.

2. Communiceer op een eenduidige manier

Bij veel bedrijven zien we een discrepantie in hoe de doelgroep wordt aangesproken op de website en hoe er wordt gecommuniceerd via socialmediakanalen. En dat terwijl je toch echt maar met één doelgroep communiceert – probeer je meerdere doelgroepen aan te spreken, dan is het echt tijd om een keuze te maken. Zorg dat je je doelgroep op een eenduidige manier aanspreekt, via alle kanalen.

3. Check de laadsnelheid van je website

Hoe snel je website laadt is bepalend voor het engagementlevel van je – potentiële – klant. Hoe sneller je site laadt, hoe groter de kans dat iemand langer op je website blijft en meerdere pagina’s bezoekt. Bovendien is de laadsnelheid een van de belangrijkste factoren in het Google-algoritme, waardoor snel ladende websites hoger ranken in Google dan websites die langzaam laden.

4. Zet je call-to-actions op een strategische plek – en zorg dat het er genoeg zijn

Dat mensen je website bezoeken, is leuk, maar uiteindelijk wil je dat ze iets doen. Informatie aanvragen, een whitepaper downloaden of contact opnemen. De knoppen op je website die mensen verleiden actie te nemen – de zogenaamde call-to-actions – zijn daarbij cruciaal. Veel websites hebben te weinig van die knoppen en bijna nooit vinden we ze terug op strategische plekken waar veel verkeer komt of waar veel mensen de website verlaten. Vaak staan ze weggemoffeld op een plekje waar bijna niemand ze zien, laat staan op ze klikt.

5. Zorg voor de juiste zoekwoordcombinaties

Een van de zaken die we checken is wat de top 5-zoekwoordcombinaties zijn die leiden tot verkeer naar de website. Nagenoeg nooit zijn dit zoekwoorden die relevant zijn voor de producten en diensten die worden aangeboden op de website. Met Google keywordplanner kun je opzoeken welke zoekwoordcombinaties relevant zijn voor jou. Als die zoekvolumes lager zijn dan 2.500, hoef je die niet mee te nemen in je zoekwoordstrategie. Zijn de zoekvolumes hoger, zorg dan dat die zoekwoordcombinaties deel uitmaken van bijvoorbeeld je blogposts.

6. Sluit aan bij de inkoopreis van je klant

Met de content op je website wil je je buyer persona aanspreken. Die gaat door een aantal fases in het inkoopproces en jouw content moet relevant zijn in elk van die fases. Of je nu het See, Think, Do, Care-model van Google gebruikt of awareness, consideration en purchase als stappen in je klantreis, zorg dat je relevant bent. In de eerste fase – awareness – gaat het om blogs en andere content die je ook op je socialmediakanalen deelt. In de tweede fase gaat het om meer productgeoriënteerde content, zoals een longread. Als je bezoeker tenslotte over wil gaan tot een aankoop, moet je natuurlijk zorgen dat er heldere call-to-actions te vinden zijn op strategische plekken op je website. Dat brengt me weer terug bij punt 4. Als je niet aansluit op de inkoopreis van je klant, zal zijn of haar reis nooit bij jou eindigen. En dat is eeuwig zonde. Toch?

Nieuwsgierig hoe je met jouw online zichtbaarheid scoort?

Onze klanten zijn dolenthousiast over onze Online Presence Assessments. Dat komt natuurlijk omdat het superrelevant is. Elke pagina, elke grafiek en elke score gaat over jouw onderneming. Bovenstaande punten zijn handig, maar gaan niet alleen over jou. Interesse in een echt relevant assessment? Plan gerust een gesprek in met mij of een van mijn gepassioneerde collega’s.