SEO, ofwel zoekmachine optimalisatie
Blog

Slechts 32% van de Microsoft Partners is te vinden op relevante keywords

Door Make Marketing Magic op 26 juni 2023.

Wat doe je als je meer informatie nodig hebt? Juist. Je gaat naar een zoekmachine. De meeste van jouw potentiële klanten en prospects doen precies hetzelfde. Toch blijkt uit ons onderzoek onder 1.604 Microsoft Partners dat slechts 32% te vinden is op relevante zoekwoorden. Zo wil je als tandarts bijvoorbeeld gevonden worden op kiespijn, of tandarts Diemen. Als Microsoft partner wil je waarschijnlijk gevonden worden op woorden gerelateerd aan jouw specialisatie, zoals bijvoorbeeld digitalisering in de zorg. Maar: de meeste partners zijn vooral te vinden op hun naam. Wil jij meer business uit je website halen? Dan is het belangrijk om te kijken hoe je ervoor staat in Google. 

Waarom wil je eigenlijk gevonden worden?

SEO, ofwel zoekmachine optimalisatie, is van cruciaal belang voor Microsoft Partners omdat het hen helpt om online zichtbaarheid te krijgen en hun doelgroep beter te bereiken. Als jouw website makkelijker te lezen is door zoekmachines, dan zul je hoger komen in de resultaten. Dat betekent dat je bijvoorbeeld niet meer op pagina 15 staat, maar op pagina 1. 

Essentieel, want de meeste mensen kijken alleen naar de eerste pagina van Google. Als je dus als Microsoft Partner niet op de eerste pagina verschijnt, dan kan dit betekenen dat potentiële klanten je website niet vinden en mogelijk kiezen voor de concurrentie.

In het huidige digitale landschap is vindbaarheid daarom van cruciaal belang voor elk bedrijf want:

  • Het vergroot online zichtbaarheid
  • Er gaat meer verkeer naar je website
  • Daardoor bereik je meer potentiële klanten die je kunt converteren tot klant

SEO of SEA

Als je van SEO hebt gehoord, dan hoor je vast ook weleens over SEA. Het verschil is heel simpel. Bij SEO kom je bovenaan in Google doordat jouw website een bepaalde reputatie heeft, of bepaalde content bevat. De kliks zijn gratis, maar je staat niet zomaar bovenaan. Bij SEA adverteer je op bepaalde zoekwoorden. Zo sta je meteen bovenaan, maar betaal je voor elke persoon die op je advertentie klikt. Welke je kiest is afhankelijk van jouw strategie! De meeste bedrijven die succesvol vindbaar zijn gebruiken een mix van beide. 

Terug naar SEO. Waarom is het moeilijk?

SEO is sowieso al behoorlijk complex. De regels staan niet zomaar in een handboek en de algoritmes van Google en andere zoekmachines veranderen bijna dagelijks. Heel kort door de bocht kun je SEO verdelen in de volgende onderdelen:

  • Technische optimalisatie: is jouw website makkelijk te lezen door zoekmachines? Heb je bijvoorbeeld duidelijke koppen, en geen onnodige code?
  • Tekstuele optimalisatie: welke woorden noem jij vaak en wat zijn de onderwerpen waarvan jij verstand hebt? Teksten die inhoudelijk sterk zijn kunnen zorgen dat jij hoger komt op dat onderwerp.
  • Jouw online reputatie: wordt opgebouwd uit twee onderdelen: backlinks (links die verwijzen naar jouw website) en waar deze staan. Hoe meer links je hebt, hoe beter. Maar ook: hoe hoger de kwaliteit van de links, hoe beter. Als belangrijke domeinen (zoals Microsoft.com) naar jou verwijzen dan is dat meer waard dan wanneer je ergens op een willekeurige website staat. 

Maar om het nog moeilijker te maken, is het Microsoft landschap ook nog enorm competitief. Jij bent niet de enige partner die Microsoft diensten verkoopt en het wordt steeds moeilijker om je te onderscheiden. Zo ook op Google. Het zal bijvoorbeeld een enorme uitdaging zijn om op termen als Azure en Dynamics bovenaan te komen. 

Maar wat kan ik dan wel doen?

Helaas kunnen we je geen shortcuts geven. Organisch bovenaan komen in Google is niet iets waar je een paar tientjes tegenaan gooit en voila, je staat er. Net als voor mensen die een blokjesbuik willen is het antwoord een beetje saai: je moet er consistent aan werken. 

Hier kun je beginnen:

  • Hoe zou jouw potentiële klant het zeggen: hoewel een deel van de zoekers misschien Azure zal intypen, zal er ook een groot deel zijn die op zoek is naar een oplossing. Als jij je positioneert op zoektermen die met deze oplossingen te maken hebben dan zul je misschien niet hoog staan op het woord “azure”, maar wel op wat je doelgroep daadwerkelijk intypt zoals “digitalisering in de zorg”. Laat een zoekwoorden onderzoek doen met dit in gedachte. 
  • Maak regelmatig content: als jij regelmatig je website update met nieuwe teksten en bijvoorbeeld blogs, dan zal dit impact hebben op je vindbaarheid. Zelfs als je niet specifieke SEO-teksten maakt, dan zal een goedgevulde en actuele website je helpen. 
  • Laat je webbouwer eens kijken naar de techniek: hoe je website gebouwd is heeft impact op je zoekresultaten. Laadsnelheid, mobielvriendelijkheid, en de juiste metateksten maken onder andere dat Google je website beter kan lezen. Kleine aanpassingen kunnen al een enorm effect hebben. 

Nog één laatste tip: laat je adviseren door een specialist. SEO gaat écht niet vanzelf. Wil je het serieus nemen? Zorg dan dat je een goede specialist in de arm neemt. Dan ben je niet onnodig geld aan het gooien in de black box genaamd SEO. 

Ik wil weten hoe ik ervoor sta

Weten hoe jij ervoor staat in de zoekmachines? Benieuwd of jij te vinden bent? Vraag dan een gratis Online Presence Assessment aan. We deden er al 1.604 voor jouw concurrenten. Daarom krijg je niet alleen te zien hoe jij het doet online, maar ook hoe zij het doen. Zo hoor jij straks bij de 32% die wél gevonden wordt.