Social media en het MKB (deel 1)
Blog

Social media en het MKB (deel 3)

Door Make Marketing Magic op 22 april 2014.

Deel 3: Waar gaat het over en vooral: hoe blijft het gaan
Of je nu marketing manager, ambtenaar, advocaat of directeur van een multinational bent… een goede tekst schrijven kan soms knap lastig zijn. En dan heb ik het nog niet eens over het bedenken van pakkende onderwerpen. Het wékelijks bedenken van pakkende onderwerpen…

In deze blog, deel 3 van mijn vierluik, geef ik tips die dit makkelijker (zouden moeten) maken. Laten we er samen doorheen lopen, zodat ook jij straks onderwerpen uit je pen schudt die zorgen voor meer reacties, likes en shares.

HOE TE BEGINNEN?

Stap 1: Je bedrijf in één zin
Beschrijf waar je product of dienst om draait. En probeer dat in één zin te vatten. Niet zomaar een zin, maar een zin zo simpel dat zelfs een kind ‘m begrijpt. Vergeet niet in je omgeving te testen of het duidelijk is.

Stap 2: Wat wordt er over je gezegd?
Nu het glashelder is wat je doet, ga je op onderzoek uit. Wie praten er over dit onderwerp? Wordt jouw merk online al genoemd? Zijn er mensen die vragen stellen over je product of dienst? Houd in gedachten: voorbereiding is het halve werk! Je kunt hier in een later stadium mooi op inspelen.

Stap 3: Wat weet de doelgroep al over het merk (product, dienst)?
Stel jezelf de volgende vragen:

  • Heb je eerder met deze doelgroep(en) gecommuniceerd?
  • Weten ze wat je bedrijf doet of waar het voor staat?
    • Zo ja, let dan op reacties en opmerkingen over je merk, product of dienst, zijn deze positief of negatief?

Het kan zomaar zijn dat niet veel mensen bekend zijn met je bedrijf. En dat geeft helemaal niets! Laat het je motiveren en inspireren om aan de slag te gaan.

Stap 4: Formuleer de boodschap
Hier grijpen we terug naar de bij stap 1 geformuleerde zin. Deze zin is de basis van de concrete boodschap voor je doelgroep. Denk aan de behoefte die je product of dienst vervult.Wat betekent dat voor je doelgroep? Speel hierop in!

De achterliggende gedachte: wanneer men zich begrepen voelt door jouw bedrijf, wanneer je ze biedt wat ze zoeken, zullen ze je product eerder kopen en je dienst eerder afnemen!

Stap 5: Plan en organiseer
Ontwikkel een realistisch schema met betrekking tot het plaatsen van content. Neem hier de tijd voor.

En wees geduldig. Het kost tijd en moeite om een levendige gemeenschap te creëren. Je zult (vooral in het begin) mensen er echt bij moeten trekken. Het gaat trouwens in eerste instantie niet om kwantiteit. Maar om kwaliteit. Heb je goede content? Dan wordt het voor non-fans ook interessant om zich bij de fanbase aan te sluiten.

Stap 6: Conversatie en interactie
Het ultieme doel van social media is interactie, het delen van informatie, kennis en/of expertise. Dit betekent niet dat jij de hele tijd aan het woord bent. Het draait vooral om de doelgroep: zij gaan aan de slag, zij zijn aan het woord en zij reageren op jou en op anderen. Niet schrikken: reacties kunnen ook weleens negatief zijn. Ga dit niet uit de weg, maar probeer ook hierop in te spelen. Reageer met de intentie het probleem op te lossen en sta open voor feedback. Dit kan je uiteindelijk alleen maar ten goede komen.

Houd er trouwens rekening mee dat een reactie geen dagen op zich kan laten wachten.Integreer dit in je plan: beschrijf hoeveel tijd je besteedt aan het monitoren, reageren en posten van je content. En, heel belangrijk, beslis wie hiervoor verantwoordelijk is binnen de organisatie. We hebben nu een aantal stappen doorlopen die het makkelijker maken om content te ontwikkelen. Maar hoe nu verder? Hierbij:

3X LUCHTIGE INSPIRATIE

1. Geef je bezoeker een kijkje achter de schermen
Voor jou is het dagelijkse kost, maar voor je doelgroep is het hartstikke nieuw en interessant om te weten hoe jouw product of dienst tot stand wordt gebracht. En wie hierbij betrokken zijn. Dus laat zien dat je medewerkers plezier hebben in hun werk óf juist heel serieus te werk gaan. Hierdoor wordt je bedrijf persoonlijk en tastbaar. Daarnaast bouw je een band met je bezoeker op, door in te spelen op zijn of haar emoties.

2. Gebruik humor en spelletjes
Door een grappige tekst of een leuke foto zullen lezers eerder geneigd zijn de post te lezen en een reactie te plaatsen.

Naast humor zal je doelgroep ook eerder geneigd zijn om te reageren als hen iets gevraagd wordt. Speel dus eens een spelletje met ze of stel bijvoorbeeld een vraag over een bepaald onderwerp of een bepaalde gebeurtenis. Dit laat zien dat je ook interesse hebt in de mening van anderen.

3. Speel in op actualiteiten
Het een kunst om in te spelen op actualiteiten, zoals de trouwerij van een bekend echtpaar, Pasen of een bijzondere weersomstandigheid. Op Twitter zijn vaak de populaire, actuele onderwerpen te vinden. Maar ook door het lezen van de krant, tijdens je ontbijt, kun je inspiratie opdoen.

Succes met posten en… het blijven posten natuurlijk!

Social media in het MKB bestaat uit 4 delen, waarvan ” Waar gaat het over en vooral: hoe blijft het gaan” het derde deel uit de reeks is. Klik hier om het tweede deel, “Je personeel enthousiast in actie!”, te lezen. In de volgende post zal ik me richten op het meten van je online activiteiten.

Deel 1: Het belang van social voor jouw bedrijf
Deel 2: Je personeel enthousiast in actie!
Deel 3: Waar gaat het over en vooral: hoe blijft het gaan
Deel 4: Meten is weten én bijsturen

Aanvullingen of vragen? Je reactie is uiteraard van harte welkom. En vond je deze blog gewoon leuk, waardevol of interessant? Deel ‘m dan even met je volgers. Je kunt me ook via LinkedIn benaderen:nl.linkedin.com/in/charivazaandam/