Zo schrijf je een offerte waar iedereen ‘JA’ op zegt
Door Make Marketing Magic op 27 april 2017.
Waarom een heel blog wijden aan een offerte? Het is toch niet zo moeilijk om er één te maken? Deze vraag stelden wij onszelf aanvankelijk ook. Maar na een korte brainstormsessie bleek het schrijven van een blog over een offerte wel degelijk interessant. Want een slechte offerte kan grote afbreuk doen aan je verhaal. Daarom is het zo opmerkelijk dat de offertes van veel bedrijven – in tegenstelling tot hun websites – in het geheel niet aansluiten op hun corporate story. Je offerte is een cruciaal onderdeel van je salestraject. Dus vraag je eens af hoe je offerte aanvoelt wanneer deze binnenkomt: leuk en inspirerend? Of afstandelijk en droog? Of erger nog: as a big turnoff?
Een feest van herkenning
Een goede offerte is gebaseerd op het verhaal dat je met je potentiële klant hebt besproken. Naast de voorwaarden van je overeenkomst moet er niets nieuws in staan. Met andere woorden: je offerte dient een feest van herkenning te zijn. Een weergave van wie je bent als bedrijf. Want je bent zo goed als je laatste offerte 🙂
Inhoud: je offerte is een verhaal
Hoe is een goede offerte inhoudelijk opgebouwd? Dit zijn de punten waarvan wij hebben geleerd dat ze werken!
- Je offerte vertelt een verhaal
Verwijder je standaard Excelsheets. Degene aan wie je een offerte stuurt, vraagt niet voor niets of je het besproken verhaal op papier wilt zetten. Het is lastig om een vertaalslag van eerdere gesprekken te maken, maar het is de moeite waard om hier tijd in te steken. Uit de offerte moet blijken dat je elkaar begrijpt. Vaak moet je contactpersoon jouw verhaal intern namelijk ook nog verkopen. Als jouw offerte al jullie gesprekken goed samenvat in een mooi, coherent verhaal, is dat een stuk gemakkelijker. - Je offerte moet aansluiten bij wie je bent
Wat heb je tot nu toe van jezelf laten zien aan je potentiële klant? Laat je offerte hierbij aansluiten. Dan herkent de ontvangende partij zich hier meteen in. Bij Make Marketing Magic moeten we dit onderdeel ook telkens opnieuw ontdekken. We hebben gemerkt dat het beantwoorden van de volgende vraag een constante zoektocht is: hoe kan ik mijn verhaal nu zó vertellen dat iedereen het begrijpt? - Je offerte dient begrijpelijk te zijn
Natuurlijk moet je allerlei juridische punten en feiten in je offerte zetten. Maar probeer hier een inspirerende draai aan te geven. Stop je offerte niet alleen maar vol met jargon. Zorg dat iemand naast het ‘moeilijke’ gedeelte ook begrijpt wat je aanbiedt. Jouw potentiële klant kan alleen beslissingen nemen als deze de inhoud van je offerte begrijpt.
Vorm: zorg voor beeld
De presentatie van je offerte is minstens zo belangrijk als de inhoud ervan. Probeer altijd beeld te gebruiken. Make Marketing Magic heeft bijvoorbeeld eens een korte animatievideo gemaakt en het contract als bijlage meegestuurd. Het verhaal vertelden we in de video; de contractuele feiten stonden op papier!
Praktische tips
Wil je snel aan de slag gaan met het opstellen van goede offertes? Hierbij een aantal praktische tips:
- Begin met een goede samenvatting van wie je bent, wat je doet en waarom je doet wat je doet. Zo begrijpt je potentiële klant waar je voor staat en waarin je gelooft;
- Vertel wat je hebt besproken, wat je concreet voor je potentiële klant gaat doen en hoeveel de kosten bedragen;
- Bestaat je offerte uit meerdere onderdelen, beschrijf het belang van elk onderdeel dan afzonderlijk;
- Zoek een passend beeld bij je offerte; van je product of je werknemers, bijvoorbeeld.
Tenslotte…
Een offerte is bedoeld om je klant te helpen bij het nemen van een beslissing. En dan bedoelen we natuurlijk de beslissing om akkoord te gaan. Als je wilt dat je klant kan beslissen, is het dus extreem belangrijk dat hij begrijpt welke beslissing hij neemt. Wees daarom zo helder mogelijk en maak het nemen van de beslissing leuk en aantrekkelijk.
Er zijn ontzettend veel manieren waarop je een verhaal kunt vertellen. Het is verstandig om per doelgroep, product en klant te bekijken welke methode het beste bij je offerte past. Stel jezelf in ieder geval de volgende vraag: wie is mijn klant en wat heeft deze nodig om een beslissing te nemen?
Vraag je je af hoe je een klant zover krijgt om een offerte-aanvraag te doen? Onze 11 creatieve manieren om je leads op te volgen geven je ongetwijfeld inspiratie. Wil je weten of het vertellen van je eigen verhaal in een offerte nu wel zo belangrijk is, lees dan waarom emotie jouw business kan helpen groeien.