Waar moet een goede website aan voldoen in 2022?
Blog

Een websitetekst als een pitch

Door Make Marketing Magic op 26 juni 2023.

Elk bedrijf biedt producten of diensten aan die problemen oplossen van een doelgroep. Als ondernemer weet je heel goed hoe je, eenmaal aan tafel met een potentiële klant, die producten en diensten moet verkopen. Om welk product of om welke dienst het ook gaat, die salespitch kan je dromen. Waarom lukt dit ons wel als we met iemand in gesprek zijn, maar niet met een website. Wat nou als we een website meer gaan benaderen als een gesprek? Dan zou je daar alle pitches van je producten en diensten opzetten, toch? 

De kracht van een goede pitch is dat je iemand in een paar seconden prikkelt en interesseert; dat iemand in no time snapt wat je voor hem of haar kan betekenen. Daarom moet een pitch kort zijn (het heet niet voor niets een pitch), in normaal Nederlands geschreven (dus geen jargon) en authentiek. Verder heb je een heldere structuur nodig. Een structuur zonder zijsporen die afleiden. Met aan het eind een relevante call-to-action. Want lezers hebben is leuk, maar uiteindelijk wil je natuurlijk in contact komen met je potentiële klant. En daar moet je ze bij helpen.

Even terug…

Er is natuurlijk een kans dat je nu naar je bestaande website kijkt en denkt: oeps, werk aan de winkel! Ga vooral niet als een gek aan de slag, maar doe eerst even een stapje terug. Begin bij het begin. Wat is je doelstelling met je website? Hoe zet je je website in om upselling en crossselling te doen? Is je onderscheidend vermogen duidelijk in een steengoede waardepropositie? Als je daar duidelijke antwoorden op hebt, kijk dan nog eens naar je website. Voldoet die nog? Dan kun je misschien volstaan met een wat modernere uitstraling en de content laten voor wat die is. Maar het kan goed zijn dat je tot de conclusie komt dat het tijd is om je content te herschrijven.

Een CMS-systeem kiezen

Ik krijg vaak de vraag of er rekening gehouden moet worden met een bepaald CMS-systeem? Het antwoord is: nee. Een CMS-systeem is een middel en heeft niets met je doel te maken. Om een website te maken heb je nu eenmaal een CMS-systeem nodig zodat je de content makkelijk kan beheren en aanpassen. De kans dat je jouw verhaal in één keer goed op het digitale papier krijgt, is namelijk nul. Je wil eenvoudig en zonder allerlei bijkomende kosten aan je content kunnen sleutelen, zodat je steeds dichter bij je doel komt: een hogere conversie.

Je digitale KPI’s 

Wat wel belangrijk is, is dat je een toekomstbestendig CMS-systeem kiest. Je wilt je website over een jaar natuurlijk nog steeds kunnen updaten. Je webbouwer kan je daarmee helpen. Een goede webbouwer is een partner. Iemand waar je op kunt vertrouwen en dat is niet per se de goedkoopste. Want een website moet technisch gewoon heel goed in elkaar zitten. Hij moet niet alleen eenvoudig te updaten zijn, maar ook begrijpelijk zijn voor elke zoekmachine. Het moet alle relevante meetpunten registreren en vooral ook lekker snel zijn. Alleen zo creëer je een duurzaam resultaat. Als je het goed doet, levert je website je de digitale kpi’s die je nodig hebt bij het managementoverleg en is het de voedingsbodem voor je salesmensen. Het is dé tool om je bedrijf digitaal op de kaart te zetten en je online concurrentiepositie te verstevigen. 

Trends zijn leuk maar…

Tegelijkertijd moet je het ook praktisch en betaalbaar houden. Personalisatie, conversie-attributie en conversatiegedreven customer-engagement hubs zijn hartstikke hot. Het zijn waanzinnige oplossingen, maar als mkb’er moet je je afvragen of je hiermee aan de slag wil. De tools zijn voor handen, maar wil je vervolgens iemand 24/7 achter een computer zetten om alles te monitoren en vragen te beantwoorden? Kijk daarom kritisch naar trends. Vaak zijn ze haalbaar voor grote corporates, maar moet je je als iets kleinere organisatie afvragen wat de toegevoegde waarde is. Het belangrijkste is dat je gevonden wordt, dat je verhaal de lezer triggert en dat elk verhaal leidt naar een relevante call-to-action. Daar moet je op focussen. 

Zonder bloggen geen leads

Nu ik het toch over verhalen heb, vergeet vooral niet doorlopend nieuwe content te posten. Je website kan nog zo strak zijn en je waardepropositie heel overtuigend, als je niet blogt of op een andere manier content deelt, denkt Google dat je slaapt en word je gediskwalificeerd door gebrek aan onderhoud. Bloggen zorgt voor bewustzijn bij je doelgroep, zichtbaarheid van je bedrijf, naamsbekendheid en volgers. En uiteindelijk tot leads. Dat wil niet zeggen dat na vijf blogs de telefoon roodgloeiend staat, maar als je zorgt dat je constant op de radar van je buyer persona bent, gaat het je uiteindelijk leads opleveren. Lastig? Valt best mee!

Meer weten?

Na meer dan duizend B2B-bedrijven te hebben geholpen met hun online marketing helpen wij jou ook graag op weg door onze kennis met je te delen.

Bekijk onze whitepapers of events; van waardevolle content creëren tot aan het verbeteren van je waardepropositie of herschrijven van je website. Succes!